Warning: Undefined variable $HTTP_SERVER_VARS in /data01/virt688/domeenid/www.tqhq.ee/test/include/packer.php on line 14

Warning: Trying to access array offset on null in /data01/virt688/domeenid/www.tqhq.ee/test/include/packer.php on line 14

Warning: Undefined array key "page" in /data01/virt688/domeenid/www.tqhq.ee/test/forum/viewtopic.php on line 7

Warning: Undefined array key "spid" in /data01/virt688/domeenid/www.tqhq.ee/test/forum/viewtopic.php on line 8

Warning: Undefined array key "nfkasut" in /data01/virt688/domeenid/www.tqhq.ee/test/forum/viewtopic.php on line 25

Warning: Undefined array key "nfsalas" in /data01/virt688/domeenid/www.tqhq.ee/test/forum/viewtopic.php on line 26
tqhq.ee foorum - Püüame ilma fleimita arutleda fotograafiast?
Warning: Undefined array key "nfkasut" in /data01/virt688/domeenid/www.tqhq.ee/test/forum/func.php on line 203
register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts |
Warning: Undefined array key "nfkasut" in /data01/virt688/domeenid/www.tqhq.ee/test/forum/func.php on line 246
mark all read

tqhq.ee foorum : Vaba teema : Püüame ilma fleimita arutleda fotograafiast?  

Warning: Undefined variable $offset2 in /data01/virt688/domeenid/www.tqhq.ee/test/forum/func.php on line 306
Poster Message
PlyVal64
Püüame ilma fleimita arutleda fotograafiast?
Püüaks siis pealkirjas viidatud moel täiskasvanulikult arutleda, poolt- ja vastuargumente esitada ja miks mitte ka sedustest tulenevatele õigustele viidata. Viimases võiksid juurat paremini või hästi tundvad tegelased sõna kaasa öelda.

Fotograafia, kui kunsti, jätan mina hetkel rohkem kommenteerimata. Lihtsalt olen 34 aastat kunsti ja kunstnike keskel kasvanud, kunstiga ahju kütnud jne. Mul on võib-olla liiga isiklik ja konkreetne arusaam kunstist, kui sellisest...

Aga siis need hetkepildid, autospordi pildistamine, hobindus, autorikaitse.
Peaks nii olema, et meil kõigil on õigus täielikule privaatsusele, kui me seda tahame. Loomulik peaks ka see olema, et meie elu-oskuste-asjadega ilma meie loata teised raha teenida ei tohiks. Hobi on üks osa isiklikust elust, on's see siis autosport, rahvatants, maratonijooks, poliitika, luuletamine või kujundujumine, vahet pole. Hobi on hobi. Kuid nüüd astub mängu mingi seltsimees "fotograaf", kes täiesti suvaliselt klõpsib seda, mida näeb, eelnevalt pildistatavalt "objektilt" selleks luba küsimata. Teeb oma telefoniga suvaklõpsu ja sellest hetkest on "objekt" koos oma privaatsuse õigusega muutunud seaduslikult kellegi autorikaiste objektiks ja võimalikuks rikastumise allikaks? Kuskil on mingi viga sees??? Liskas privaatsusele on ju, jääme siis konkreetselt hobi autospordi juurde, tema sõiduoskus sõitja intellektuaalne omand ja auto tema materjaalne omand. Piruett, "katus", hea ringiaeg, võit jne. on ju samaväärne lauluoskuse, luuleanni, hetke tabamise oskuse, fotoaparaadi omamise ja kõige muuga, mida need röövellikud "autorikaitsjad" nii meeletult kaitsevad. Kui mingil pildil on kujutatud minu omandit, siis peaks sellest pildist vähemalt pool mulle ka kuuluma. Aga nii see miskipärast ei ole.

Küsimus: Kuidas, mis ajahetkel ja millistel tingimustel saab ühe isiku osaliselt(põhiseadus etc.) kaitstud omand muutuda teise isiku täielikult kaitstud(autorikaitseseadus) ainuomandiks?

Targemad, põhjendage ja arutlege. Aga püüaks seekord teineteist mitte "peksta":D
Tegelikult on mul juba ammu selline küsimus peas olnud, lihtsalt täna sattus "see päev" siis olema. Sry! for OT teises teemas:( Küsimus pole mitte millegi ega kellegi vastu suunatud, selline üleüldine küsimus, kuna isiklikult pole probleeme fotograafidega olnud;) Las pildistavad, mida rohkem erinevat meediakajastust, seda parem hobile tervikuna:)

EDIT: näed, kurask, juba jõudsid vana teema kaheks lüüa. Äkki saab siis selle tõsta üldteemasse, sest küsimus jääb.

Warning: Undefined variable $offset2 in /data01/virt688/domeenid/www.tqhq.ee/test/forum/func.php on line 306
08.09.2004 at 11:45
Last edited 08.09.2004 at 11:55 by PlyVal64
urmas
Jaan Toomik si**us purki ja ütles, et see on kunst. Mulle jääb arusaamatuks, kas kunst tekib üksikute detailide kooslusest või on detailidel endil ka mingi ideeline ja kunstiline väärtus. Ehk peaks pärast igat kehakergendust Toomikule detaili reprodutseerimise idee eest autoritasu maksma?

08.09.2004 at 14:03
jaanus

quote:
urmas: Ehk peaks pärast igat kehakergendust Toomikule detaili reprodutseerimise idee eest autoritasu maksma?
ei, kuna tegemist on "prior art"-ga :lol

08.09.2004 at 14:27
rai
Püüdes jääda autoteema juurde, kuidas saavad ajakirjadesse autode spy pildid kas kujutis on fotograafi omand või autofirma kelle autost pilt tehti.

08.09.2004 at 15:58
vr_

kas sellega pole mitte nii, et kui sina vurad oma autuga avalikel tänaval siis ei saa miski kärss keelata mul linnamaastiku klõpsida ja seda müüa kuhu tahan..

ehk on antud teema eestifoto.ee või foto.kala.ee foorumites lahti hammustatud?

08.09.2004 at 16:09
tqhq.ee foorum : Vaba teema : Püüame ilma fleimita arutleda fotograafiast?  
Log in: Username: Password:
Account recovery

© tqhq.ee 2000 - 2024.