Poster |
Message |
rivo09 |
Split: Rajajuttu
Ma olen paar triipu ka elus tõmmanud ja minu meelest on see raja teema täpselt seline ,et loomulikult hea kui oleks,AGA teist pidi ongi "olematu"pidamisega ebatasasel rajal sõitmine teistmoodi fun. Loomulikut on ohtlik ja ei ole nii kiire ,kuid seda võib ma arvan väga uhkusega öelda ,et eestlased on "mõttetul ,Libedal" rajal maailma tasemel tegijad ja roolimist on 100% rohkem ja 100 % on ohtlikum aga selles see võlu ongi.
Ärge arvake ,et ma ei unistaks korraliku raja tulekust aga praeguse taseme juures saame ju hakkama. Aastat viis tagasi ei oleks keegi uskunud ,et Eestis 7,7 kereautoga sõidetakse! Nii.et teeme oma asja oma võimaluste piires ja kes ei julge see ei pea Eestis sõitma ,munad on meestel erinevad! |
Warning: Undefined variable $offset2 in /data01/virt688/domeenid/www.tqhq.ee/test/forum/func.php on line 306
15.08.2014 at 12:56 |
|
Warning: Undefined variable $offset2 in /data01/virt688/domeenid/www.tqhq.ee/test/forum/func.php on line 306
vvt |
Olen elus mõned infraprojektid ära näinud ja kujutan ette, millest jutt käib.
Minu 2 senti on sellised, et siin kirumise asemel käiks ma ära selle Suvemaa juures (Laitse rallipargi asutaja) ja üritaks sedasi.
See on kõige reaalsem variant asukoha, usutavuse jne suhtes.
Minul kahjuks taoliseks aega pole, seega mittetulunduslik tasuta soovitus aktiivsetele.
Ohutuse huvides nendel ebatasastel nõuka lennuväljadel jätkamine on lihtsalt ala vinduv surm.
Välisvõistlejaid siia varsti enam tule, karme masinaklasse ka mitte, kes on tegijad, kolivad Soome ja kes on kahevahel, viskavad varsti mutrivõtme nurka.
Siia on vaja nt üks Soome MV etapp tuua, siis hakkavad ka rahad (ja pealtvaatajad) liikuma.
Seda, et lätlane Juris Saldejumps paugutas A-klassis Hondaga 12,2 oli huvitav 10 aastat tagasi.
15.08.2014 at 13:11 |
2 edits. Last edited 15.08.2014 at 13:18 by vvt
|
Kadly |
quote: Olds: quote: vvt: Miks siis kampa ei löödud?
Kuuldavasti üritati lüüa kuid mingisugused omavahelised "tülid" või arusaamatused viisid selleni,mis on hetkeseis.Kurb kui nii väikeses riigis ei suudeta üht asja käsikäes ajada.Kordan veelkord,et olen seda siit-sealt kuulnud ning ei julge 100% väita,et see on tõde. Ply poolt pakutud tuulegeneraatorite park ja sellel olev maa kõlab aga jumekalt.See välistaks koheselt ümberkaudsete elanike müraprobleemi, roheliste pidevad probleemikohad ja paljugi muud. Küsimus on pigem selles, kust leida raha ja vahendeid? Kes suudaks kirjutada korraliku projekti jne. Olen enam kui kindel, et enamik kiirendajaid oleks nõus oma panuse suuremal või vähemal määral andma. Samas oleks huvitav ja kasulik teha küsitlus- kes ja kui palju saab millega aidata. See ei peagi ilmtingimata olema raha, veelgi tähtsam oleks ehk tutvused,kontaktid,sidemed erinevates valdkondades. Kuskilt tuleks seda hakata ajama, vastasel korral ei juhtu muud kui mitu lehekülge teksti teemal- "mis võiks/võinuks olla" ja "kui tore kui oleks..."
Ehk on EDRA eestvedajad valmis/nõus sellega algust tegema?
Loen huviga siin teemat, arutelu teema üle, kui selline, on väga positiivne. Olles ise aastaid aia küljes kõõlunud võistlustel ja nüüd saanud võimaluse natuke rohkem kaasa aidata, siis olen isegi vaadanud, et ega sõita kuskil enam polegi peale Kiltsi ning selle kohta liiguvad ka igasugu linnalegendid, et kauaks sedagi enam.
Sõitsime siis ükspäev Rutjale - rada jube konarlik, Street klass sõidaks, sealt edasi enam mitte. Kuskil siis kellegil õigel kohal tuttav, sai uuritud. Käidi kohapeal, vaadati üle. Freesimine 200eur/h, toimetaks seal u nädala + transpordid, asfaldid, pudinad kokku 500 000 euri. Anti veel soovitus kaasa, et tee ehitus on sellise üllatusliku loomuga, et kunagi ei tea mis maakera seest välja tuleb, et arvesta milkuga, siis saab valmis kah. Muidugi see ka ainult ühest firmast saadud kalkulatsioon
Vana lennuvälja korda tegemine on kallim kui ehitada uus. Kõik projektid, uuringud sinna juurde. Ja siis on meil 4-5 etappi, harjutaks ka, guard wall'idega tooks ehk teiste riikide etappe ka siia. Võibolla tasuks ära, võibolla mitte, oleneb promost kindlasti.
Ei oska veel seisukohta võtta, esimene hinnapakkumine ehmatas vähe ära.
|
15.08.2014 at 14:48 |
|
partel |
quote: vvt: Minuarust on see kiirendusteema oma uudsust niipalju kaotanud, et kuskil rinnuni rohus nõuka lagunenud militaarobjektidel trügimine ei tõmba enam.
Noh, NHRA on 60+ aastat vana ehk uudsusest vast rääkida ei saa.
Samuti on iga USA dragifänni kohuseks NHRA'd kiruda.
Lisaks ju Nascar, Indy, ALMS, dirt jne.
Aga see ikkagi toimub, rahvast tribüünidel on jne.
Radadega pole ka seal üldsegi kõik korras. Rahapuudus ja muu tuttav asi.
Sageli on üks rada (vasak/parem) teisest nii üle, et rajavalikuõigus tähendab pea kindlat võitu.
Lisaks keskosariikides on kontinentaalne kliima, s.t. suvel +50 ja talvel -50 ja see retsib rada nii et vähe pole.
Ja raja lihvimine tähendab, et võistlejate aastate jooksul kogunenud andmebaas selle raja kohta lendab prügikasti ja tuleb nullist alustada.
Oluline osa rahast peaks tulema sponsoritelt, ja nad tahavad TV kajastust.
15.08.2014 at 17:06 |
|
peep Moderator |
Kui nüüd maa peale tagasi tulla, siis tooksin positiivse näitena kuidas saab asju ajada Malta.
www.maltadragracing.com
Riik mis on pindalalt 143 korda väiksem kui Eesti, kus elab 1/3 meie rahvaarvust ehk ülitihe asustus ja kes organiseeritud tegevusega alustasid vaid 8 aastat enne meid. Lugege sealt lehelt nende dragracingu ajaloo ja tänapäeva kohta. Ok nende suured eelised on kõrgem elatustase ja parem kliima aga ikkagi inspireeriv lugu mis näitab, et on võimalik asju teha ka tagasihoidlikes oludes ja nullist. |
15.08.2014 at 19:18 |
|
Jesper |
Minuarust on päris positiivne näide ka see, kuidas soomlased Alastarole uue katte kokku korjasid: http://overdrive.fi/forum/viewtopic.php?f=48&t=266560&sid=4a89039166d0af64538606f15ce8f99f
Üks seltskond lihtsalt võttis kätte, organiseerus, tegi korjanduse, müüs reklaami jne ja sai loetud kuudega vajalikud 100000€ kokku. Ei mingit *HRA või *AL tuge, Soomes pole ka mingeid eurotoetusi nii et...
15.08.2014 at 20:01 |
|
anryo |
quote: peep: Kui nüüd maa peale tagasi tulla, siis tooksin positiivse näitena kuidas saab asju ajada Malta.
www.maltadragracing.com
Riik mis on pindalalt 143 korda väiksem kui Eesti, kus elab 1/3 meie rahvaarvust ehk ülitihe asustus ja kes organiseeritud tegevusega alustasid vaid 8 aastat enne meid. Lugege sealt lehelt nende dragracingu ajaloo ja tänapäeva kohta. Ok nende suured eelised on kõrgem elatustase ja parem kliima aga ikkagi inspireeriv lugu mis näitab, et on võimalik asju teha ka tagasihoidlikes oludes ja nullist.
Ma olen seal käinud ja asjapulkadega rääkinud. Ka neil on kasutusel üks vana lennuväli, mille nad sai riigilt pikaajalisele 50a. rendile.
http://www.tqhq.ee/forum/viewtopic.php?tid=28295
16.08.2014 at 10:53 |
|
Olds |
quote: rivo09: Nii.et teeme oma asja oma võimaluste piires ja kes ei julge see ei pea Eestis sõitma ,munad on meestel erinevad!
Asi pole julguses,vaid mõtekuses ja mõistlikuses- miks ei käi siin palju kiired autod Soomest on see,et keegi ei taha selle offroad rajal oma tehnikat lõhkuda ja ka enda tervist liialt riskile panna."Munadel ja munadel" on vahe- üks on mõistlikuse piir,teine enam mitte ja läheb rohkem hulljulge lolluse suunas.Sama hästi võiks tuua siia ProModi, panna siis selle "munadega mehe" sinna rooli, lasta tal teha üks sinka-vonka,üles-alla ots ning lasta tal rusikaga rindu peksta, et vot kui kõva tase- sõitsin sellise autoga siin rajal.
Ka eile käis lõppkiirus võistlusel üks mees 270km/h pealt rajalt väljas ja niitis puid.Palju veel arusaamiseks vaja on?
17.08.2014 at 08:42 |
|
Olds |
quote: vvt:Ohutuse huvides nendel ebatasastel nõuka lennuväljadel jätkamine on lihtsalt ala vinduv surm.
Välisvõistlejaid siia varsti enam tule, karme masinaklasse ka mitte, kes on tegijad, kolivad Soome ja kes on kahevahel, viskavad varsti mutrivõtme nurka.
Siia on vaja nt üks Soome MV etapp tuua, siis hakkavad ka rahad (ja pealtvaatajad) liikuma.
Seda, et lätlane Juris Saldejumps paugutas A-klassis Hondaga 12,2 oli huvitav 10 aastat tagasi.
Täiesti nõus. Välisvõistlejad ei tulegi suuresti rajaolude pärast. See on läbi kõlanud mitmest kohast. Kellegil pole huvi oma tehnikat lõhkuda siin, eriti kui auhinaafond on olematu (shampus ja diplom) va. American Beauty drag,kus on tõesti superfinaalis väga arvestatav auhind, mida väljaspoolt püüdma tullakse
Soome etappi ei too seni siia,kuni mingigi arvestatav sirge on olemas. See aga tooks ala uuesti hauast välja, selles oleme vist kõik üsna kindlad.
Jah nõus, et 13 ja aeglasema sekundisse sõitvad autod ei paku pealtvaatajatele pinget. "Mu igapäevaauto suudab 14 sekundisse sõita, milleks pean ma tulema Haapsallu, et neid pool päeva vaadata?" on kõlanud läbi palju,palju kordi ja mis seal salata-olen nendega paljuski nõus
17.08.2014 at 08:49 |
|
madis |
Vaadake suuremat pilti - kas kombo
Lennuväli väikelennukitele
Drag rada
Ei oleks mõeldav ?
Ma ei tea muidugi kui palju siinkandis eralennukeid liigub ja kas võimaluste puudumine on siiani takistanud svenssonitest lennuhuvilisi-väikelennukiomanikke. |
17.08.2014 at 09:51 |
|
Astro SS |
Lihtsalt tunnen huvi ,paljud meist sõidavad igapäevaselt 14 sekundi pillidega?
17.08.2014 at 11:06 |
|
ervin |
quote: Astro SS: Lihtsalt tunnen huvi ,paljud meist sõidavad igapäevaselt 14 sekundi pillidega?
mul on selliseid 14-sekundi igapäevasõidukeid lausa 2 |
17.08.2014 at 11:23 |
|
Vanaisa Moderator |
väikelennukite väljad reeglina murukattega. On neid ka tegelikult, Kose allgi üks tekkinud/tekkimas.
17.08.2014 at 11:26 |
|
Astro SS |
quote: ervin: quote: Astro SS: Lihtsalt tunnen huvi ,paljud meist sõidavad igapäevaselt 14 sekundi pillidega?
mul on selliseid 14-sekundi igapäevasõidukeid lausa 2
Mis need siis on?
17.08.2014 at 13:28 |
|
ervin |
quote: Astro SS: quote: ervin: quote: Astro SS: Lihtsalt tunnen huvi ,paljud meist sõidavad igapäevaselt 14 sekundi pillidega?
mul on selliseid 14-sekundi igapäevasõidukeid lausa 2
Mis need siis on?
siin foorumis põlu all olevad sakslased |
17.08.2014 at 13:45 |
|
epsum |
Väikelennukitega tegelevad lennuväljad on meite riigis täiesti mõttetu auk. Turgu oleks (soomerootsi eralendurid), kohti oleks (Saaremaa-Pärnu-Tartu), aga kõik enamvähem tasemega väikelennuväljad on Tallinna lennujaama alluvuses ja neid seal ei huvita mittemiski.
Aga viibides ja sõites natukene kähku möödunud nädalavahetusel, uuriks ma hoopis, et miks mitte Rutja, mitte Kiltsi? Rada iseneesest ju 2.5km, asfaltkattega ja viibides seal ühe teedeinseneriga, kes arvas et sinna saaks vähemate kuludega uue katte peale kui Kiltsile.. Samas pole lähedal asustust ja kaugust Tallinnast on ka ~100km..
|
17.08.2014 at 16:15 |
1 edit. Last edited 17.08.2014 at 16:16 by epsum
|
Olds |
quote: epsum: Väikelennukitega tegelevad lennuväljad on meite riigis täiesti mõttetu auk. Turgu oleks (soomerootsi eralendurid), kohti oleks (Saaremaa-Pärnu-Tartu), aga kõik enamvähem tasemega väikelennuväljad on Tallinna lennujaama alluvuses ja neid seal ei huvita mittemiski.
Aga viibides ja sõites natukene kähku möödunud nädalavahetusel, uuriks ma hoopis, et miks mitte Rutja, mitte Kiltsi? Rada iseneesest ju 2.5km, asfaltkattega ja viibides seal ühe teedeinseneriga, kes arvas et sinna saaks vähemate kuludega uue katte peale kui Kiltsile.. Samas pole lähedal asustust ja kaugust Tallinnast on ka ~100km..
Kas mitte Andrus BHRAst Rutja asja ei ajanud. Oleks tore tema kommentaare siin selle kohta kuulda
17.08.2014 at 22:15 |
|
Maik |
quote: Astro SS: Lihtsalt tunnen huvi ,paljud meist sõidavad igapäevaselt 14 sekundi pillidega?
14 sek pole just suur number... mul on igapäev 13 sek.
18.08.2014 at 07:03 |
|
valdz |
Aga saage ka aru, et kui neid 14 sekundi autosid poleks, siis oleks peale igat (ka ajasõidu) vooru ca. 1h kohustuslik "söögipaus", kus OL ja ST/MOD jahtuvad. Reaalsus on kahjuks see, et peale esimest etappi (mis korraldati koos lätlastega) oli näha, et Eesti võistlejate read on veelgi kokku kuivanud. Korraldajad hakkasid Street klasside promomisega ja sinna võistlejate otsimisega tõsiselt tegelema, kuna Street klassid ja JR/Bracket on siiski lootus tulevaseks pealekasvuks võimsamatesse klassidesse.
Ning samuti ei tasuks võistlejate vähesuses reegleid süüdistama hakata, kuna eelmine aasta konkreetselt küsiti kõigilt, mida ja kuidas võiks edasi.
Ma saan aru, et korralik rada = rohkem võistlejaid, aga kui paljud neist inimestest, kes pole kunagi dragi sõitnud löövad raja tulekul selja sirgeks ja ostavad/ehitavad endale paugust dragi auto? Hetkel oleks liimirada vajalik vaid max 15 võistlejale (http://www.edra.ee/voistlejad/), kuidas sa selle numbriga kellelt iganes 500000€ küsid?
Ja teile igapäeva 14/13 sekundi auto omanikele väljakutse - tulge sõitma, ihp ja interneti kalkulaator ei anna seda närvikõdi, mis teise autoga kõrvuti stagemine ning lisaks saate foorumi footerisse auto järgi korrektse 1/4 miili aja kirjutada. Ärge paberi ja litsentsi majandust kardke, EDRA inimesed on väga toredad ja aitavad meeleldi sellega. |
18.08.2014 at 08:49 |
|
peep Moderator |
quote: anryo: Ma olen seal käinud ja asjapulkadega rääkinud.
Kuidas meil 6 aastaga on asjad muutunud.
|
18.08.2014 at 09:36 |
1 edit. Last edited 18.08.2014 at 09:36 by peep (Moderator)
|
partel |
Võistlejate arv:
Asi polegi reeglites ja vast isegi mitte rahas, vaid ajakulus.
Kui töökoda on "poolikuid autosid" täis, siis oma projekt seisab.
Ja sel tasemel, mis mind huvitab, on hobikorras raske tegeleda.
Tuleb tunnistada, et Kiire Camaro puhul ei saanud ikkagi sellele nii palju aega pühendada kui oleks vaja olnud...
Õnneks olid seaded konservatiivsed ja midagi õhku ei lennanud.
Mis radadesse puutub, siis paradoksaalselt ongi, et võimsamad klassid saavad asja rahulikumalt võtta, kuna rada lihtsalt ei talu täiega panemist, samas nõrgemad peavad iga viimast hj välja pigistama.
18.08.2014 at 09:37 |
|
anryo |
quote: peep: quote: anryo: Ma olen seal käinud ja asjapulkadega rääkinud.
Kuidas meil 6 aastaga on asjad muutunud.
Jah, lugesin ka ise sama. Eriti just pealtvaatajate arvu osas.
18.08.2014 at 11:23 |
|
vvt |
Vaata, eestlane on selline koduhoidlik elukas, kui käib isegi Soomes kipsi panemas, siis tuleb ta ikka reede õhta kodu.
Sestap, enne minnakse siit võistlema Soome kui eestlase jaoks eksootilisele Maltale. Palju rahvast vist ei teagi, et Malta asub Vahemeres Itaalia lähedal, mitte Marshalli saarestikus.
Seepärast, kui asjaga edasi minna, on tarvis see rada pookida ikka kuskile olemasoleva mootorispordi kompleksi juurde, mis annaks asjale teise perspektiivi kui kuskil suvalises võsas.
Muidu juhtub kiirendajatega nagu Soomes tööl käijatega juhtunud ja juhtumas on - ühel hetkel tajutakse, et kurat siia üldse enam ronida, tingimused on seal paremad ja kulud muutuvad juba võrreldavaks.
(samal põhjusel kasvab muide eestlaste arv, kes ongi päriselt perega Soome kolinud).