Poster |
Message |
partel |
2008 dragracingu reeglimuudatused
Pisut laiemalt. Top Fuel'is ja Funny Car'is on juhtunud palju crashe ja on ka surma saadud, ka sel hooajal - Eric Medlen (FC). Samuti murdus pooleks John Force'i auto. Samas ei ole kehtestatud indeksit. Kuum teema on rehvid, GoodYear'i reiting on küll 350 mph, aga arvatakse, et on juba üle piiri, kehvematel radadel saab teha vaid ühe sõidu. Samuti on kuum teema Funny Car'i toruraami valmistamine karastatud terasest. See teatavasti on hapram, mis rehvi lõhkemisele järgneva tohutu vibra mõjul võib murduda. Samuti ei ole kõik rajad sugugi viimase peal, Coili arvates on vaid 4-5 rada, kus suurem võimsus midagi loeb. Ja ikkagi ei ole kehtestatud näiteks 4.50 TF'le ja 4.80 FC'le.
F1- Pärast Senna surma ei kehtestatud igale rajale miinimumaega, mille lõhkisõitmisel saad boksist läbisõidu karistuse vms.
Soome OL indeks on jah 7.50, point selles, et kui tahad kiiremini sõita, on olemas eelkõige muidugi Pro Mod, aga ka Comp Eliminator, Pro Stock, alky klassid kuni TF'ni välja.
Meil seda võimalust ei ole. OL on tippklass ja sellele piirangu kehtestamine on sama, mis Top Fuelile. See on vastuolus kogu kiirendusvõistluse olemusega. 8.0 lõhki sõita on käkitegu. 7.5 läheb juba sinnakanti, et suuremast võimsusest kiiremaks ei lähe. Mis ebatasasustesse puutub, siis selle jaoks on näiteks elektrilised amordid - stardis jäigad, siis lähevad pehmeks. Kuigi enamuse absorbeerib siiski rehv.
Ja ikkagi, mis võib juhtuda kui OL auto matsu paneb? Juhi jaoks on turvanõuded, rahvast raja ääres ei ole. Kes saab kannatada, peale rahakoti?
Muidugi võib öelda, et 8.0 on ju kiire sõit. Erkki ütles peale 8.6 sek sõitmist, et oleks tahtnud veel vajutada, omal ajal Lauriga Top Fuel'i videot vaadates avaldas ta lootust, et kunagi jõuab ise niikaugele. Samuti "töötud" TF ja FC piloodid ei lähe alky klassidesse 5 sek aegu paugutama, see ajab ju une peale.
Ma ei ole nõus arvamusega, et kiirus iseenesest põhjustab inimohvreid. 8.0 indeks ei tee midagi turvalisemaks, ainult tõmbab fännidele vee peale. Tähelepanu peaks pöörama just väiksematele klassidele, nagu ma olen korduvalt öelnud, avarii võib teha ka 100 km/h juures. Turvalisuse tõstmiseks ei ole lahendus indeksis, vaid olemasolevate nõuete täitmises. Ja Outlaw ei ole kõige suurem patustaja, kuna seal teatakse, et turvanõuded ei ole kiusamiseks mõeldud. Arenguruumi muidugi on, näiteks tulekustussüsteem.
21.11.2007 at 10:11 |
|
anryo |
Ahh mis te jahute. Enne, kui meil ei ole nühtegi alla 8sek masinat, on see indeks ju teoreetiline. Pärtel, kas sa oled veendunud, et Erkki hakkab järgmisel aastal 7-eid sõitma?
21.11.2007 at 10:40 |
|
Gsinut |
Ma ei saa aru, kas sa Pärtel loed ka üldse, mis me kirjutame sulle või mis? |
Warning: Undefined variable $offset2 in /data01/virt688/domeenid/www.tqhq.ee/test/forum/func.php on line 306
21.11.2007 at 12:16 |
|
gets |
Siin vist räägitakse üksteisest mööda natuke. Kui auto läheb meil finišis käest ära, ei kannata ka minu arust keegi teine, kui ainult auto/juht ja rajatehnika. Publik on vähemalt 300m kaugusel tribüünidel? Ei usu, et rahvas peale finišit raja ligidal kakerdab, peale mõne üksiku, kellega turvad tegelevad pea igal võistlusel.
See piirang on vist pigem selleks, et targad, motospordist kaugel olevad mehed, ei tuleks võistlusi nudima, kui mõni õnnetus juhtub. Nendele tõenäoliselt vahet pole, et juht jalutas omal jalal autost välja ja keegi teine kannatada ei saanud.
Aga alla 8sek aega meie suurtelt tahaks isegi näha. Enne pole ju üldse mõtet leili minna . |
Warning: Undefined variable $offset2 in /data01/virt688/domeenid/www.tqhq.ee/test/forum/func.php on line 306
21.11.2007 at 16:13 |
|
Ets |
Noh, kui alla 8 sekundi autosid tuleb piisavalt palju siis saab ju hooajaks 2009 paika panna uue klassi: töönimeks "HardCore OutLaw". Ja sellele siis ohutusindeks näiteks 6,5. Aga eks seda näeme juba poole aasta pärast. |
21.11.2007 at 18:25 |
|
partel |
Nojah, Outlaw võistlejate arv võrrdeldes võistlejate koguarvuga on ja jääb tühiseks, ma ei eeldagi, et 99% asjaosalistest peaks aru saama, et mida ma nüüd paugutan. Lihtsalt ei ole otseselt nende mure.
Arvamus, et kui neid alla 8 sek masinaid juba mitu on, siis vaatame edasi, on pisut nõrgavõitu. Kust need peaksid tulema? Lähed sponsori juurde ja ta naerab vastu, et need on ju keelatud, kõigepealt muutke see reegel ära, siis räägime edasi.
Teine seisukoht, et kuni keegi lõhki ei sõida, las indeks olla, kui sõidab kiiremini, siis muudame ära, on samuti savijalgadel. See keerab vähemalt ühe võistluse tuksi, publik on segaduses, et miks kiirem auto kaotas, samuti mis tunne võib küll ametlikul võitjal olla ronides poodiumi kõrgemale kohale, teades, et ta ei olnud kiirem? Rääkimata, et see võib punktiarvestuses maksta meistritiitli.
Mis turvalisusesse puutub, siis ma loodan, et peaks selge olema, et ma võtan seda ikka päris tõsiselt ja ei ole kunagi vastu olnud turvalisust tõstvatele reeglimuudatustele. Asi selles, et indeks ei tõsta turvalisust, pigem vastupidi - kui enne finishijoont hakatakse 280 km/h juures järsult pidurdama, siis...
Kui karta inimohvreid, siis tuleb ikka vaadata väiksemaid klasse, kui kasvõi 150 km/h juures üle katuse käia, siis... Puuri pole, 3-punktivööd, tulekindlat ülikonda pole jne. Ptüi-ptüi-ptüi.
Arenenud riikides ei ole indeks probleem, kuna on võimalus minna kiirematesse klassidesse kuni TF'ni välja. Riigi tippklassile aga ei saa seina ette panna.
Saaks veel aru kui teha 1/8 miiline distants, nagu USA Outlaws standardiks.
22.11.2007 at 11:47 |
|
Olds |
quote: partel:Teine seisukoht, et kuni keegi lõhki ei sõida, las indeks olla, kui sõidab kiiremini, siis muudame ära, on samuti savijalgadel. See keerab vähemalt ühe võistluse tuksi, publik on segaduses, et miks kiirem auto kaotas, samuti mis tunne võib küll ametlikul võitjal olla ronides poodiumi kõrgemale kohale, teades, et ta ei olnud kiirem? Rääkimata, et see võib punktiarvestuses maksta meistritiitli.
Mis turvalisusesse puutub, siis ma loodan, et peaks selge olema, et ma võtan seda ikka päris tõsiselt ja ei ole kunagi vastu olnud turvalisust tõstvatele reeglimuudatustele. Asi selles, et indeks ei tõsta turvalisust, pigem vastupidi - kui enne finishijoont hakatakse 280 km/h juures järsult pidurdama, siis...
Kui karta inimohvreid, siis tuleb ikka vaadata väiksemaid klasse, kui kasvõi 150 km/h juures üle katuse käia, siis... Puuri pole, 3-punktivööd, tulekindlat ülikonda pole jne. Ptüi-ptüi-ptüi.
Riigi tippklassile aga ei saa seina ette panna.
Saaks veel aru kui teha 1/8 miiline distants, nagu USA Outlaws standardiks.
Täiesti nõus!
22.11.2007 at 11:55 |
|
Andrus BHRA |
Ohh, Pärtel! No ei saa me midagi teha, kui Sa aru saada ei taha! Sinu argumentides kahjuks pole nii kõva tõetera sees, et kogu alakomitee peaks ennast lolliks kuulutama!
Sina ometigi ju peaksid teadma, et 8,6 sek. auto ja 7,8 sek. sõitva auto vahe on "kalender". Siiani me oleme näinud ainult ÜHTE alla 8 sek. aega meie radadel ja see EI OLNUD kaugelt rahuldav. Kui Sa nüüd tuletaksid veel meelde selle sama auto burnout´i, mis lõppes vänderdamisega kahel rattal tribüünide vahel, siis sinu väide, et võimsa autoga ainult finišis midagi juhtuda võib on pehmelt öeldes lapsik. Kes siis veel, kui mitte Sina, peaksid teadma, et mida võimsam mootor, seda problemaatilisem on just start? Ma tahaksin väga näha ilusaid, perfektseid "seitsmeid", peale mida saaksime selle küsimuse juurde tagasi tulla, aga niikaua kui keegi neid esitanud pole, pead leppima sellise piiranguga.
Oma väites, et keegi hakkab enne finišit, kiiruselt 280 km/h järsult PIDURDAMA!!!!!!!, tõestasid seda, et praktikas Sa ei tea no kohe mitte midagi kiiresti sõitmisest! Dragiauto ei ole ringrajamasin, mis mõeldud pidurdamiseks ja eeldan, et meie kiiremad, kes istuvad ise "pulkade" taga sellise idiootsuse peale kunagi ei tule!
Mis puudutab aga sponsorit, kes naerab piirangute üle mootorispordis, võin öelda Sulle kindlalt, et raha Sa tema käest nagunii ei saa.
Arenenud riikides, Pärtel, on olemas spetsiaalselt ettevalmistatud rajad, kus peetakse võistlusi! Äkki sellepärast neil polegi mingit üldpiirangut ja võid lajatada kasvõi TF´iga? Me oleme ju kõik olnud tunnistajaks, et TF on meie radadel üks aeglasemaid klasse! Kui meil kunagi selline rada peaks valmis saama, siis võin mürki võtta, et seal ka sellist üldpiirangut ei tule. Praegusel hetkel meie tippklassi mehed peavad kahjuks aga ennem tõestama, et 8 sek. ja alla ei ole probleem meil sõita. Sinnani on teil 0,6 sek. ja seda ei ole minuarust väga vähe. |
23.11.2007 at 09:59 |
|
metslane |
mingi hetk tagasi vaatasin youtubes videot kus lajatati 7.4x aegu lennuväljal ja ka polnud mingeid betoonist rajapiirdeid ega midagi... täpselt nagu siin... hetkel enam ei leia seda videot |
23.11.2007 at 10:41 |
|
partel |
quote: Andrus BHRA: Ohh, Pärtel! No ei saa me midagi teha, kui Sa aru saada ei taha! Sinu argumentides kahjuks pole nii kõva tõetera sees, et kogu alakomitee peaks ennast lolliks kuulutama!
Sina ometigi ju peaksid teadma, et 8,6 sek. auto ja 7,8 sek. sõitva auto vahe on "kalender".
Muidugi on, seda juba liimirajal, Haapsalus oleks see "sajand".
quote:
Siiani me oleme näinud ainult ÜHTE alla 8 sek. aega meie radadel ja see EI OLNUD kaugelt rahuldav. Kui Sa nüüd tuletaksid veel meelde selle sama auto burnout´i, mis lõppes vänderdamisega kahel rattal tribüünide vahel, siis sinu väide, et võimsa autoga ainult finišis midagi juhtuda võib on pehmelt öeldes lapsik. Kes siis veel, kui mitte Sina, peaksid teadma, et mida võimsam mootor, seda problemaatilisem on just start?
Esiteks, ühe sõidu põhjal kategoorilisi järeldusi teha on ennatlik, samamoodi võib Maksimi väljasõidu alusel panna indeksiks 11.00 sek. Võib-olla on Pro Mod ikka liiga agressiivsete seadetega, võimas mootor, jäik vedrustus jne. Nõrga mootori (1300-1400) ja pehmema vedrustusega on võibolla teine teema, ei ole ju kogemust veel. Stardiprobleemid on ka 10 sek autoga kui pole teerulle all, mäletan kui start oli 200 m kummijutte. Isegi hetkesetupiga on juba esimene käik pidamise piirist pigem üle, Erkki sai esimest korda gaasi põhja selle suve ABCS'l. Stardiprobleemide vastu on abiks näiteks selline asi kui gaasi järgilaskmine.
quote:
Ma tahaksin väga näha ilusaid, perfektseid "seitsmeid", peale mida saaksime selle küsimuse juurde tagasi tulla, aga niikaua kui keegi neid esitanud pole, pead leppima sellise piiranguga.
Ma kardan, et sel juhul neid ka ei pruugi tulla, midagi analoogset, et ikka ei kiputa maale tooma kalleid autosid, teades, et neid arvele ei saa. 8.0 indeks ja "no limit" on ikka täiesti erinevad setupid.
Et mingisse klassi autosid juurde tuleks, peavad reeglid seda lubama ja olema ka kindlus, et neid ära ei keelata. Öelda, et enne ehitage illegaalne auto valmis, siis võib-olla muudame reegleid vast eriti julgustav ei ole.
Kes võib kindel olla, et keegi näiteks ei kaalu Pro Modi ostu?
quote:
Oma väites, et keegi hakkab enne finišit, kiiruselt 280 km/h järsult PIDURDAMA!!!!!!!, tõestasid seda, et praktikas Sa ei tea no kohe mitte midagi kiiresti sõitmisest! Dragiauto ei ole ringrajamasin, mis mõeldud pidurdamiseks ja eeldan, et meie kiiremad, kes istuvad ise "pulkade" taga sellise idiootsuse peale kunagi ei tule!
No see on ikka bracketi üks põhitrikke, kiirema autoga olla natuke ees ja enne finishit järsult pidurdada, et teine end lõhki sõidab (dumping, aggressive finish line driving). Või mõnes muus olukorras, kui on karta lõhkisõitmist.
quote:
Mis puudutab aga sponsorit, kes naerab piirangute üle mootorispordis, võin öelda Sulle kindlalt, et raha Sa tema käest nagunii ei saa.
Arenenud riikides, Pärtel, on olemas spetsiaalselt ettevalmistatud rajad, kus peetakse võistlusi! Äkki sellepärast neil polegi mingit üldpiirangut ja võid lajatada kasvõi TF´iga? Me oleme ju kõik olnud tunnistajaks, et TF on meie radadel üks aeglasemaid klasse! Kui meil kunagi selline rada peaks valmis saama, siis võin mürki võtta, et seal ka sellist üldpiirangut ei tule. Praegusel hetkel meie tippklassi mehed peavad kahjuks aga ennem tõestama, et 8 sek. ja alla ei ole probleem meil sõita. Sinnani on teil 0,6 sek. ja seda ei ole minuarust väga vähe.
Kõik ei mõtle ainult iseenda peale ja seda lähemate kuude perspektiivis. Plaanid peavad ikka aastateks olema.
Seni ma olen välja lugenud ainult väite, et kiiremini sõites hakatakse uisutama, mis on ohtlik. No minu arust on kogu aeg uisutatud. TF uisutab liimirajal nagu jäärajal stardist finishini, eriti kui on rada kõrgel (hõreda õhu tõttu väike downforce) või muidu libe (värske rajakate, pole kummi maas). Samuti ei ole rajad üldsegi viimase peal, küll on lihtsalt ebastasane, küll on üks korralik hüpekas, küll puhub tuul liiva rajale jne.
Jään oma seisukoha juurde, et indeks on turvalisuse seisukohast põhjendamatu, kergekäeline, kuid samas põhimõtteline reeglimuutatus vähendab usaldusväärsust ja tekitab ebakindlust ning võib mõjuda kahjulikult EM'le.
23.11.2007 at 01:32 |
|
jaanus |
8 sek on meie radade piir hetkel. punkt.
Kui keegi tõepoolest peaks nii kiire auto soetama, siis peab ta oskama seda ka meie radadele vastavaks detuunida.
Nii kiire auto kasutamist näeks ma pigem Euroopa radadel, Eesti lippu kõrgel hoidmas. Hetkel seatud piir seda ka väljendbki, et: "tead, sul oleks aeg meie liivakastist välja ronida ning veidi suures ilmas ringi vaadata". Parem mujalt karikaid tuua, kui siin autot lõhkuda.
Areng eesti tippudel kiirenduses on jõudmas sinnamaale, et neil oleks aeg hakata nime tegema suuremas ilmas. Ja ka see on üks osa eesti dragracingu arengust. Vaatame muid autospordi alasi - nimesi Märtin ja Asmer teab iga eestlane, kuid kohalikest kangutajatest on teadmine 0. Mis saab sellele vastu olla, kui tuntud nimede seas oleks ka Kuriks, Vitsut, Sangernebo, etc.
Kui tekkibki kunagi õige rada, muutuvad ka indeksid ja tulevad nad meile lõpuks ehk ka päris autodega sõitma (ning Pärtel näeb lõpuks ka oma silmaga õigeid kiirenduspille )
Pärtel, sulle on küll juba korduvalt öeldud, kuid kordamine on tarkuse ema: "mine ja vaata oma silmaga, mis on üks TF tegelikkuses". Ma ei ole veel ühtki isikut kohanud, kelle maailmavaade(või arusaam asjadest) poleks muutunud peale TF stardi nägemist reaalses elus. Olgu ta siis kriitik või fänn. |
24.11.2007 at 02:05 |
|
partel |
quote: jaanus: 8 sek on meie radade piir hetkel. punkt.
Tänan laialt käsitletud ja põhjalikult argumenteeritud seisukoha eest.
quote:
Kui keegi tõepoolest peaks nii kiire auto soetama, siis peab ta oskama seda ka meie radadele vastavaks detuunida.
Nii kiire auto kasutamist näeks ma pigem Euroopa radadel, Eesti lippu kõrgel hoidmas. Hetkel seatud piir seda ka väljendbki, et: "tead, sul oleks aeg meie liivakastist välja ronida ning veidi suures ilmas ringi vaadata". Parem mujalt karikaid tuua, kui siin autot lõhkuda.
Areng eesti tippudel kiirenduses on jõudmas sinnamaale, et neil oleks aeg hakata nime tegema suuremas ilmas. Ja ka see on üks osa eesti dragracingu arengust. Vaatame muid autospordi alasi - nimesi Märtin ja Asmer teab iga eestlane, kuid kohalikest kangutajatest on teadmine 0. Mis saab sellele vastu olla, kui tuntud nimede seas oleks ka Kuriks, Vitsut, Sangernebo, etc.
Hehe, kes nüüd pilvedes hõljub?
Võib-olla keelaks üldse autospordi ära, nagu Shveitsis, et ainus võimalus ongi välismaal võistelda. Sel ju hea tulemus - valitsev TF Euroopa meister on ju shveitslane Urs Erbacher.
Euro MV'l Pro Modiga võistlemine on veel mitme astme kaugusel. Ei ole veel aeg sealmaal midagi. Nii mõnigi hooaeg oleks ka siinmail arenguruumi. Kahjuks tõmbab 8.0 indeks sellele kriipsu peale - hakatakse ehitama 8.0 bracket mootoreid, väheneb sponsorite huvi, kuna bracket ei ole kuigi populaarne, samuti ei ole 8.0 tehnikaga isegi Soome OL's midagi teha. Ehk kogu värk läheb tupikusse.
Mis kohalike võistlejate tutvustamisse puutub, siis selleks on kohalik meedia, paljujahutud teema TV'st jne. Ja kõik teavad Schumit, aga kui paljud teavad John Force'i?
quote:
Kui tekkibki kunagi õige rada, muutuvad ka indeksid ja tulevad nad meile lõpuks ehk ka päris autodega sõitma (ning Pärtel näeb lõpuks ka oma silmaga õigeid kiirenduspille )
Pärtel, sulle on küll juba korduvalt öeldud, kuid kordamine on tarkuse ema: "mine ja vaata oma silmaga, mis on üks TF tegelikkuses". Ma ei ole veel ühtki isikut kohanud, kelle maailmavaade(või arusaam asjadest) poleks muutunud peale TF stardi nägemist reaalses elus. Olgu ta siis kriitik või fänn.
Võib-olla olen mina siis esimene. See võib juhtuda suht võhikuga, kes teab küll numbreid 8000 hj, 4 sek ja 500 km/h, aga ei tea, mida need tähendavad. Mingi 5 a tagasi mailisin praeguse TF piloodiga, paar aastat tagasi mõtlesin, et võiks talle Alastarosse neegriks minna, aga jäi ära. Eks siin kohalike OL autode kõrval seistes ka kere väriseb.
Samas ma ei näe erilist relevantsust TF'i startide vaatamise ja 5 korda nõrgema Eesti OL arengu vahel.
24.11.2007 at 11:23 |
|
veedler |
Lõpetage nüüd ära see mõttetu vaidlus. Alakomitee tegi sellise otsuse ja kõik. Pärtel võib protesteerida nii palju, kui suudab, aga see ei muuda nagunii mitte kui midagi. Eelpool kuskil tuli ka välja see, et sõitke ometi see 7 sek sisse jääv aeg ära. Näidake, et olete suutelised sõitma otse ja stabiilseid "seitsmeid". Kui see tehtud ja alakomitee veendunud, et nii saab sõita, siis mõeldakse see indeksi asi uuesti läbi. Ennem, kui see juhtunud pole, ei näe mina küll põhjust paanitsemiseks. |
24.11.2007 at 14:39 |
|
madis |
Pärtel on seotud kahe Eesti kiirema auto aretamisega, ilmselt "komitee" peab tema juttu ka kuulama. Kui protesteerimine niikuinii midagi ei muuda siis on see huvitav suhtumine.
Kui probleemiks on rajaäärte turvalisus, siis kas betoonplokkidest serv on liiast ? Kas serv peab olema pidev või tohib olla vahesid ? (pidev on autole turvalisem?) Vene sõjaväeosades ja vanadel kolhoosivaremetel on palju sellist betoonikraami, 4 meetriseid plokke kuluks ca 150tk, põhikulu oleks transa. Ei ole ju vaja mõlemasse rajaserva ? |
25.11.2007 at 09:19 |
|
Andrus BHRA |
quote: madis: Pärtel on seotud kahe Eesti kiirema auto aretamisega, ilmselt "komitee" peab tema juttu ka kuulama. Kui protesteerimine niikuinii midagi ei muuda siis on see huvitav suhtumine.
Noh, ja edasi? Ühega neist on ta küll seotud, teisega mitte nii väga. Mina olen ka mõnega seotud, lisaks veel mitme oluliselt kiirema autoga! Asi pole protesteerimises, vaid argumentide puudumides. Lisaks on sellise protesti esitamiseks olemas teatud protseduuri reeglid, mida Pärtel väga hästi teab, kuid neid ei järgi. |
25.11.2007 at 10:58 |
|
partel |
Minu seotus ühe või teise tiimiga ei olegi nii oluline. Minu huvi on see, et ala areneks, mis omakorda tuleb kasuks võistlejatele.
Reeglimuudatuse motiveerimine/argumenteerimine on ikka muudatusettepaneku algataja kohustus. Päris nii ikka ei saa, et "alla 8.0 ei ole turvaline, punkt." Ei ole nagu välja tulnud, kellele see ei ole turvaline? Tugineda ühele Seppo sõidule on liigne üldistamine. Telgjoone ületamist tuleb ikka ette, samuti stardis uisutamist, mida on kogu aeg tehtud. 7 sek jaoks läheb ju vaja kõigest 1300-1400 hj ja PG kasti ning sobiva vedrustuseseadega on auto ikka oluliselt pehmem kui Pro Mod.
Mis tagantjärgi paugutamisesse puutub, siis tuleb see sellest, et antud reeglimuudatuse plaanist ei olnud ette teatatud, muidu oleks saanud seda arutelu pidada õigel ajal, nagu teisi: C-klassi indeks, backhalfimine, bracketi indeks jne.
8.0 indeksi kehtestamine on üks kõige põhimõttelisemaid reeglimuudatusi üldse, kuna see ei puuduta üht konkreetset klassi, vaid tähendab kogu drag racingu muutmist bracket racinguks. Sellise reegli kehtestamise kavast etteteatamata jätmine on minu arvates ränk viga.
Samuti ei saa öelda, et enne sõitke 7 ära, siis vaatame uuesti. Kui see peaks eliminaatoris juhtuma, siis on ju kaotus kirjas, mille tagajärjeks on korvamatu EM punktide kaotus, mis võib maksta meistritiitli.
Siiski ei pea muretsema, et 7 sek autod tulemata jäävad, bracketis peab ju varu olema, juhuks kui start ebaõnnestub. Kui aga start õnnestub, saab kuskil 250 m peal juba pidurdama hakata.
25.11.2007 at 11:59 |
|
hunt |
Pärtel, kui aktuaalne see ''seitsmesse'' sõitmine siis 2008 on ?
2007 vist paranes Eesti rekord justkui paar kümnendikku ?! Ise tead ju veel kõigist paremini, et 0,7 sek-i on nende kiiruste juures ''kalender'' ...
Mis minu isiklikku arvamust puudutab - siis oleks võinud selle ''outlaw lighti'' juba järgmiseks hooajaks ära teha.
Vaba rehv ja 10 sek-i piir on vähemalt midagi konkreetset, aga mölisemise korras ei saa ütlemata olla, et nüüd C ja D klassi vahe on ju hoopis olematu ...
Mis seda D klassi 8 sek-i piiri puudutab, siis seal ikka põhiarvajad peaks olema meie D- klassi gurud. Minu mäletamist mööda vähemasti sel hooajal neil praeguste kiiruste ja settingute juures käest äraminemise ohtu küll ei olnud.
PS Erkki - kas hääletasid ka selle ettepaneku poolt ?
25.11.2007 at 12:46 |
|
Fog |
Partel, Saa palun korraldajatest ka aru. Selle piiri "koht" on vägagi vaieldav, kuid piiri vajalikus Eesti tingimustes on vägagi põhjendatud. Seega valiti 2008 aastaks aeglaseim võimalik number mis otseselt ei pane kellelegi "ära".
Piiri vajalikus on ju lihtsasti mõistetav. Kui ikkagi midagi juhtuma peaks, siis "teil polnud kuumaastikul isegi ET piiratud" on väga kõva argument kogu ala(ja võibolla kellegi veel) kinni panemiseks.
25.11.2007 at 12:52 |
|
tfr |
quote: hunt:PS Erkki - kas hääletasid ka selle ettepaneku poolt ?
Andruse messist eelmiselt leheküljelt:
quote: Kuna Erkki on ka alakomitee liige ja viibis otsuse tegemise juures, siis temal, vastutustundlikku mõtlemisviisi omaval inimesel, polnud näiteks sellise piirangu vastu midagi!?
|
25.11.2007 at 13:33 |
|
peep Moderator |
Pärtel, ehk aitab, oled saanud oma seisukohta väljendada piisavalt, ega ühe ja sama jutu siia 10x kirjutamine midagi ei muuda, v.a, et inimesed kes asjast üldse midagi aru ei saa, hakkavad arvama, et äkki ongi kisajal õigus ?
Täna ei leidu Eestis peakohtunikku ja korraldajaid, kes sooviksid 7 sek. sõitvaid masinaid starti lubada oma võistlustel. Sinu arust on nad ilmselt lambad aga see on siiski fakt millega peab leppima, sest kui pole kohtunikke ega korraldajaid, pole võistluseid.
Hunt, D klassi võistlejad üldiselt ei saa olla otsustajad, sest neid see teema otseselt puudutab ja nad ei saa olla seetõttu objektiivsed. Oma arvamust saavad nad küll avaldada aga siiani ma ei näe siin ega ole kuulnud Lauri või Eduardi proteste. Ja Erkki hääletas poolt btw. Kisa teeb vaid inimene, kellel isiklik kogemus Eesti dragracingu korraldusliku poole suhtes on null. Ajakirjade lugemine ja ühe võistlusauto juures nõuandjaks olemine seda ei asenda.
Mis puudutab sisulist poolt, siis otseselt arutelu, kui kaugel me 8 sek. piirist oleme ei muuda asja sisu - kiiremini sõita ei saa lubada ja nii ongi. Aga ma edastan oma nägemuse, kui kaugel me 8 sek piirist hetkel oleme meie sõbraliku naaberriigi Soome andmetele tuginedes. Klassid on seal meie omadega võrreldavad ja taseme vahet ei hakkaks võrdlema, et targutamist ära hoida, numbritest piisab.
A ja C klassis 8 sek. on ebatõenäoline mistahes mõistlikus ajaperspektiivis. Soome B rekord on 8,26@267 ja seda Alastaro liimirajal, meie parim hetkel 10,5@225. Ei hakka ennustama, mitme aastaga meie oma tasemelt sinna jõuame aga vahe on väga suur nii 10,5->8,26 vahe ja omakorda 8,26 ja 8,0 vahel. Ärge unustage ka liimiraja ja tavalise raja erinevust.
OL kohta ütleks nii palju, et kehtiva Soome OL rekordi omanik (7,527@298) ja väidetavalt Euroopa üks kiireimaid OL autosid suutis Haapsalus parimaks sõita 8,13 (mina mäletan 8,3 aga siinse foorumi teemas oli 8,13 ja ametlikke BHRA Finalsi tulemusi ei leidnud). Suhtlesin nende tiimiga sel võistlusel ja auto andis tollal omaniku sõnul maksimumi,kuigi roolis oli teine sõitja. Omaniku enda poolt sõidetud tulemused siin on olnud jupp maad kehvemad. Ehk isegi Soome OL tipptasemel on meie radadel maad 8,0-ni piisavalt. Meldetuletuseks siis, et hetke meie OL rekord on 8,596@269 kmh.
Panin selle info siia, kuna pärtel ajab täielikku demagoogiat, rääkides kogu kohaliku dragracingu bracket racinguks muutumisest ja massilistest lauspidurdamistest finishijoonel.
Tsiklitest nii palju, et Super Pro Street bike (peaks olema kõige kangem klass, mis sarnaneb meie F'le) Soome rekord on liimirajal sõidetud 8,053@303 (meil F klassis 9,3@250). Ma arvan,et igaüks kes omab tegelikke kogemusi tsiklitega kiirendamise vallas, saab aru kui suur see vahe on.
Ja pärtel, ära kirjuta siia vastuseks järjekordset jutujoru. Need numbrid on vaid selgitamaks hetkeseisu, sest nagu öeldud vahet poleks, isegi kui meie võistlejad suudaks juba järgmine hooaeg 8'id lajatada - välja arvatud, et siis oleks korraliku raja ehitamisega ikka juba väga kiire.
Edit:trükivead... |
25.11.2007 at 13:38 |
7 edits. Last edited 25.11.2007 at 15:07 by peep (Moderator)
|
metslane |
Hetkel peebu jutust lugesin selle välja, et kui keegi peakski 7seki sõitma siis rohkem ta ka enam starti ei pääse eestis ennem kui pole reegel muudetud? Selle jutu järgi pole ju mõtet üldse kiiret OL masinat eestis aretama hakata... |
25.11.2007 at 15:09 |
|
peep Moderator |
quote: metslane: Hetkel peebu jutust lugesin selle välja, et kui keegi peakski 7seki sõitma siis rohkem ta ka enam starti ei pääse eestis ennem kui pole reegel muudetud?
Kui indeks lõhki sõita, siis eliminaatoris loetakse see kaotuseks, ajasõitudes saab esimesel korral hoiatuse ja tulemust ei arvestata. |
25.11.2007 at 15:43 |
|
Simo57 |
quote: peep:
........
Tsiklitest nii palju, et Super Pro Street bike (peaks olema kõige kangem klass, mis sarnaneb meie F'le) Soome rekord on liimirajal sõidetud 8,053@303 (meil F klassis 9,3@250). Ma arvan,et igaüks kes omab tegelikke kogemusi tsiklitega kiirendamise vallas, saab aru kui suur see vahe on.
.....
Soomlane Kai Selkämaa on Super Pro Street Bike klassis sõitnud 7.6@301.94 ja alla 8 sekundi 4jal viimasel üritusel.
Masin on ~600hp ja olen suht kindel, et kui mitte järgmisel hooajal siis ülejärgmisel hooajal on meie võistlustel eesti meestel sarnaste võimsusnäitajatega tsikklid olemas.
9.3 (oleme sama masinaga treeningpäeval ka 9.1 sõitnud ja nüüdses konditsioonis peaks ka alla 9 sõitma, viimasel üritusel oli libe ja ei saanud seda tõestada).. Igaljuhul
9.1>7.9 vahe on suur, aga kaugeltki mitte niisuur kui autode puhul. Sellise ratta mis sõidab 7.9 ehitab kaugelt alla milj. eest ära, ise arvutasin et kui ikka otsida sebida jne, teeb poole miljoni eest ära, uutest juppidest, vastupidava asja. Osta valmis masinat USA'st millel ka tulemused ette näidata ja heas tehnilises seisus saab tunudvalt odavamalt.
Seega ma kardan et suht varsti on see aeg käes kui tuleb hakata kiirelt mõtlema korraliku rajapeale. |
25.11.2007 at 16:18 |
1 edit. Last edited 25.11.2007 at 16:19 by Simo57
|
peep Moderator |
Alla 8 on Soomes veel mõni teine ka sõitnud aga ma kasutasin rekordeid. Ei saa vastu vaielda, kui väidad, et lähiajal teeb F klass meeletu hüppe kuid senine statistika seda ei kinnita.
Pärnu tulemused, Eesti meeste parimad:
2005 9,5
2006 9,4
2007 9,3 ehk senine tempo on kümnendik aastas, kahe aastaga 1,3 sek. oleks impressive, et mitte enam öelda.
Ei soovita neid Soome hj. numbreid tagatisena võtta, sest Vaarala oli muidu 8,2 sek. mees ja Saroma 8,5 aga meil ei saanud kumbki alla 9,2. Las see Kai tuleb ja proovib, kui alla 8 ära paneb, siis tore aga ma pakuks 8,5 max.
Mitte, et see jutt üldse otseselt antud teemasse puutuks, sest rajad on meil ikka need mis hetkel on. |
25.11.2007 at 17:01 |
|
partel |
Kui teha ajaloo võib-olla kõige põhimõttelisem reeglimuudatus n.ö. tagaselja, ilma ette teatamata ja asjasepuutuvate isikutega läbi arutlemata, ei tohiks ikka imestada kui kõik sellega rahul ei ole ning tekib arutelu, mis oleks pidanud juba enne olema.
Mis puutub korraldajate väidetavasse soovimatusse lubada rajale 7 sek autosid, siis on ju arusaadav, et kui igapäevaelus ei ole mingisugust kokkupuudet 1000+ hj autodega, eriti nende turvanõuetega, jääb vaid eelarvamus "kiirem auto on ohtlikum". Sel juhul ei tule mitte kapituleeruda ja indeksit kehtestada, vaid kulub ära väike selgitustöö, et see tingimata nii ei ole. Mina näiteks tunnen rohkem muret "aretatud" tänavaautode üle: puuri pole, kolmepunktivööd, sõiduülikonda pole, pidurid on "enam-vähem", kardaanirõngast pole jne.
Samuti vähendab selle usutavust jätkuv nightrace'ide pidamine valgustamata rajal.
Nagu juba ütlesin, kui arvatakse, et asi läheb tõesti ohtlikult kiireks, siis tehku lihtsalt 1/8 miil nagu mujal maailmas, minul ei ole vähimatki probleemi. NHRA Funny Car'is sai sel hooajal Eric Medlen surma ja John Force on siiamaani kipsis, samas ma ei ole poolt sõnagi kuulnud indeksist, küll aga distantsi lühendamisest 1/8 miili või 1000 ft (300m) peale ja sedagi vaid mõne ajakirjaniku poolt. Muuseas, IHRA's ongi mõned võistlused tehtud 1/8 peale.
Eesti autod on nii aeglased, et sõit on üsna pikk: 5.5 sek @ 200+ ümbruskond, võrdluseks, et USA Outlaw rekord on 3.703 @ 330. Siis saaks püüelda Eesti esimese 4 sek poole, mis on märksa raskem kui 7 sek 1/4 peal.
Minu arvates on kõige ohtlikumad asjad:
*Nightrace'id või üldse pimedas sõitmine
*Turvalisuse vähetähtsaks pidamine väiksemate klasside poolt. Võiks ikka aru saada, et reeglid on vaid absoluutne miinimum, neid tuleks ikkagi ületada. Mina näiteks ei sõidaks ka 15 sek autos ilma tulekindla ülikonnata ja mitmepunktivöödeta, aga "need on ju nii kallid". See tekitab küsimuse, kas pidurite pealt on ka kokku hoitud? Samuti mitmepunktivööde olemasolu ei tähenda, et need ka pingul on, kuna "siis ei ulata ju raadiot näppima". Tehakse ülipikki burnoute tänavarehvidega ja siis mõni ime kui distantsil mahlad väljas. Kohtunikud peaks nad ikka boksi jahtuma saatma. Jne.
Nagu näha, ei ole küsimus ainult Outlaws, ka F-klassi hakkab juba korralikku tehnikat tulema. See, et seni on aeg kukkunud 0.1 per aasta, tähendab lihtsalt, et lihvitakse olemasolevat combot, aga kui teha kvalitatiivne hüpe turbo-tsikli näol, siis sekund kukub. Autodel on paranemisruumi vähem, kuni 150 km/h (100 m) on pidamispiir käes, parandada saab ainult sealt edasi suurema võimsusega, ehk mitte eriti palju.
Piirid on lahti, keegi ei keela välismaalt hankida kogu Pro Modi operatsioon, Eestis on nii mõnigi inimene, kelle finants seda võimaldab ning on ka juba sellisel tasemel, et muretseb, et kust ta tiimi võtab.
26.11.2007 at 09:44 |
|
|