Poster |
Message |
madis |
USA presidendivalimised 2012 ja eesti elu arutelu
Internet kui infoallikas on müüt - enamus infost on empiiriline või puudulik.
Ülikool peab andma alushariduse - matemaatika, füüsika ja oskuse analüüsida, leida infot, kasutada teadmisi interdistsiplinaarselt.
Mis Gatesi ja Jobsi puutub, siis erand EI kinnita reeglit. Ei maksa arvata et poolelijäänud ülikool on edu alus. |
Warning: Undefined variable $offset2 in /data01/virt688/domeenid/www.tqhq.ee/test/forum/func.php on line 306
02.01.2013 at 19:22 |
|
Warning: Undefined variable $offset2 in /data01/virt688/domeenid/www.tqhq.ee/test/forum/func.php on line 306
tryku |
quote: madis: Internet kui infoallikas on müüt - enamus infost on empiiriline või puudulik.
Ülikool peab andma alushariduse - matemaatika, füüsika ja oskuse analüüsida, leida infot, kasutada teadmisi interdistsiplinaarselt.
Mis Gatesi ja Jobsi puutub, siis erand EI kinnita reeglit. Ei maksa arvata et poolelijäänud ülikool on edu alus.
Õppides ise hetkel tehnikateadust, võin enda kogemust küll kinnitada, et baasainete tase on piisavalt hea. Pigem on küsimus erialaainete kvaliteedis kui ka liigses "pehmete" õppeainete koguses. Erialaaineid andvate elupõliste akadeemikute pädevus on tihti nõrk, kuna puudub reaalne töökogemus antud valdkonnas. |
02.01.2013 at 19:49 |
1 edit. Last edited 02.01.2013 at 19:49 by tryku
|
madis |
Kuidas sa saad kinnitada et on hea kui sa seda veel õpid ?
St. kui pole veel praktikas kasutanud ega ei oma tervikpilti ?
|
02.01.2013 at 01:14 |
1 edit. Last edited 02.01.2013 at 01:18 by madis
|
vvt |
Mina käisin TTÜ-s lisaaineid võtmas autotehnikast. Lausa mingi 20 AP-d. Viis või kuus ainet, millele polnud vaja mingeid füüsika, mehhaanika jne eeldusaineid.
Kuna keskas õppisin tollases nn autoklassis (mis andis autojuhi 3. liigi), siis nende ainete sooritamisel vähemalt hindele 4 ei olnud vähimaidki probleeme.
Kui järgi mõelda (aasta siis oli 1998), siis see juba tollal materjalide ja tehnika mõttes aegunud. Mäletan, et kõige keerukam töö oli sõiduauto Moskvits 408 kolvi kiiruse graafiku koostamine 3000 p/min.
Natuke kergem oli nukkvõlli profiili iseloomustav graafik. Üldiselt tehnikapark tollal Koplis koostes teemadest Vaz, Gaz ja Zil, joonistasime Zil-130 vedrustuse kinemaatilisi skeeme jne.
Need olid siis tollase nn autokateedri kõige praktilisemad ained, nende sooritamisest piisas sellest, mis autoõpetuse tundides keskkoolis auto ehitusest õpitud sai. Võibolla vähe teravam taip oli ka abiks.
Mida öelda - olin õnnelik, et lihtsalt suure hulga puuduvaid ainepunkte sain, kool oli vaja lõpetada ja 20 punkti oli puudu.
03.01.2013 at 09:41 |
|
partel |
Kõigepealt, mis on kvalifikatsioon? Näiteks Prof Ülo Vooglaiu definitsioon:
Kogum:
* teadmised
* oskused
* kogemus
Eriti vastu ei vaidle...
Üliõpilaselu on väärtus omaette, sõltumata teaduskonnast. Ja kasu on näiteks oluliselt ka "sotsiaalne kapital", s.t. tutvused jne.
Baka või magistergi ei ole ju mingi tegija, ega saagi olla, ega peagi olema.
Huvitava asjana võiks mainida näiteks Paypal'i kaasasutaja Peter Thiel'i, kes annab $100,000, et ülikooli ei läheks, vaid oma äri alustaks:
http://en.wikipedia.org/wiki/Thiel_Fellowship
Mis internetti puutub, siis ma mõtlesin ikka tasuta videoloenguid, tasuta kirjandust jms
Tasuta väga head materjali on pea lõputult, piirab ainult aeg.
Ja isiklikku kogemustki ju natuke:
Kui palju on mul formaalset autoharidust? B-kat juhiloa kursus?
Samas ei ole ju asi nii keeruline midagi:
* Newton'i füüsika (mitte kasutaja newtoni , kuigi ta vast nõustub sellega)
* Keskkooli keemia
* Natuke termodünaamikat
Ise arvutada on peamiselt ainult kütusesüsteem, ülejäänud baseline on avalik info.
Kõik ikka ise õpitud. Abiks muidugi, et sai ikka füüsika, keemia ja mati olümpiaadidel käidud ja keskkool hõbemedaliga lõpetatud, mille tulemusel sain TTÜ'sse niisama sisse. Muuseas Jörm oli aasta vanem koolivend (43KK, Tehnikagümnaasium).
Ja tuligi "valgustushetk" Kiiret Camarot seadistades, et ma olen ainus inimene Eestis, kes seda oskab... Mitte ükski TTÜ professor jne. Seda siis tol ajahetkel ja konkreetset autot.
Ja mul on olnud 10 aasta jooksul 5000+ tundi tunked seljas. Mis te arvate, kas ma pole puudust tundnud vähe "kuldsematest kätest". Mitteosatavate tööde nimekiri on ebameeldivalt pikk...
Aga noh, ühiskonna jõukuse aluseks on tööjaotus, igaüks teeb seda mida oskab ja ülejäänu ostab sisse. Siit siis raha tervise ülitähtsus.
Mis majandusküsimustesse puutub, siis nendega peame me kõik tegelema, tahame või ei taha.
Esimeseks raamatuks on Henry Hazlitti "Economics in one lesson". Kui palju võtab aega, et 200 lk läbi lugeda? Samas kui kõik oleks seda teinud, oleks maailm palju parem koht...
http://mises.org/books/economics_in_one_lesson_hazlitt.pdf
03.01.2013 at 12:01 |
|
vvt |
quote: Kui palju on mul formaalset autoharidust? B-kat juhiloa kursus?
See millest sa räägid, on tehniku tase, mida omandatakse kutsekas. Enamvähem või täiesti sobivate juppide kokkupanemine kusagilt saadud juhiste järgi.
Inseneri tase sellises autoehituses oleks see, et projekteerid nt väntvõlli, valid välja materjalid, teed joonised, tehnoloogia kirjeldused ja telllid töövõtu (ja pärast vastutad kui pilbasteks lendab).
Sellise ülesandega jookseb kogu su senine teadmistepagas lootusetult kokku, sa ei oska isegi teoorias ette näha, mida sul vaja on ja kuidas seda teha.
Isegi see, et ostad US Partsi letist toorikkaane (selline seal vanasti oli klaasi all) ja lõikad kanalid sisse - on ikkagi tehniku tase - kellegi tehtud eeskuju käeline jäljendamine.
Siinkohal ei ütle, et TTÜ sellist väntvõllikunsti pakub, aga Tehnikakõrgkool või Tallinna kutsehariduskeskus pakuvad seda veel vähem.
03.01.2013 at 12:15 |
|
partel |
Nojah, tuleb ikkagi aru saada, et mootori või võistlusauto ehitamine ei ole üksikute komponentide disain.
Vaid olemasoleva jupivaliku seast õigete valikute tegemine, mis omavahel harmooniliselt koos töötaks.
Ehk "Systems engineering".
Toruraam näiteks ei nõua tugevusarvutusi, kuna reeglitega on paika pandud nii materjal, läbimõõt kui seinapaksus.
Võistlusauto on vaid tööriist, kogu racing operatsiooni käitamiseks on vaja ka:
* töökoda
* transpordivahendeid
* tiimi
Ma puutun üsna tihti kokku inimestega, kes on intelligentsed ja teavad tavaautodest üsna palju. Aga kui jutt läheb võimsate autode peale, siis...
Samuti on küsimus, mida teha entusiastliku fänniga, kes tahab projekti alustada?
* Tema naiivne eelarve läheb lõhki vähemalt 50%.
* Kui öelda tõde, siis võib-olla üldse loobub kogu alast...
Et jah, küsimusi on...
03.01.2013 at 15:11 |
|
Raceboy |
Kindlasti pole võistlusauto ehitamine pelgalt komponentide kokkupanek, kuid täiesti uue mootori väljatöötamine on siiski tiba teine klass.
EDIT: Siin on üks tööpakkumine (minu tööandja poolt): http://www.cvkeskus.ee/view_jobad.php?job_id=294309&w=1 Lugege neid nõudmisi ja mõelge, kui lihtne on sellele ametikohale inimest leida (töötasu on tõepoolest konkurentsivõimeline).
03.01.2013 at 15:26 |
1 edit. Last edited 03.01.2013 at 15:30 by Raceboy
|
vvt |
quote: Toruraam näiteks ei nõua tugevusarvutusi, kuna reeglitega on paika pandud nii materjal, läbimõõt kui seinapaksus.
Neljas komponent on "disain", see on kas juba leiutatud (võetakse targema oma) või on reeglite koostaja selle tugevusprobleemi läbi käinud.
Ma väidan ikka endiselt, et konkurentsivõimelist autot päris nullist (st joonistest, mitte alusautost) tehniku (st kutseka) tasemega ei ehita.
03.01.2013 at 15:27 |
2 edits. Last edited 03.01.2013 at 15:43 by vvt
|
ivoalaska |
quote: Raceboy: Kindlasti pole võistlusauto ehitamine pelgalt komponentide kokkupanek, kuid täiesti uue mootori väljatöötamine on siiski tiba teine klass.
EDIT: Siin on üks tööpakkumine (minu tööandja poolt): http://www.cvkeskus.ee/view_jobad.php?job_id=294309&w=1 Lugege neid nõudmisi ja mõelge, kui lihtne on sellele ametikohale inimest leida (töötasu on tõepoolest konkurentsivõimeline).
Sellise töökuulutuse peale vaevalt, et keegi kohale satub või vähemalt omab kõiki neid nõutud omadusi. On öeldud, et eestis nõutaksegi suht palju ühelt töötajalt. Varsti on nii, et koristaja peab ka oskama saksa, inglise, soome ja udmurdi keelt. Lisaks sellele arvutioskus noorem progeja tasemel, juhiload a-c kat ning rinnalt suruma 180 kg. Situn, nikun , keevitan ja veidike ka sepatööd öeldi vanasti selle kohta. Samas ei oska ühtegi asja korralikult.
Minu isiklik arvamus, ei vasta absoluutsele tõele...
Buick Electra 86
Ford Mustang 97
Chrysler PT Cruiser enda piinamiseks |
03.01.2013 at 15:49 |
|
Raceboy |
Paraku teades isiklikult väga hästi, mida sellel töökohal päriselt vaja on, siis on need nõudmised täiesti õigustatud.
03.01.2013 at 16:04 |
|
madis |
quote: ivoalaska: quote: Raceboy: Kindlasti pole võistlusauto ehitamine pelgalt komponentide kokkupanek, kuid täiesti uue mootori väljatöötamine on siiski tiba teine klass.
Sellise töökuulutuse peale vaevalt, et keegi kohale satub või vähemalt omab kõiki neid nõutud omadusi. On öeldud, et eestis nõutaksegi suht palju ühelt töötajalt. Varsti on nii, et koristaja peab ka oskama saksa, inglise, soome ja udmurdi keelt. Lisaks sellele arvutioskus noorem progeja tasemel, juhiload a-c kat ning rinnalt suruma 180 kg. Situn, nikun , keevitan ja veidike ka sepatööd öeldi vanasti selle kohta. Samas ei oska ühtegi asja korralikult.
Minu isiklik arvamus, ei vasta absoluutsele tõele...
Mida imelist ja ülikeerulist seal pakkumises oli ? Ma vist jätsin midagi kahe silma vahele ? |
03.01.2013 at 16:07 |
|
ivoalaska |
Ma räägin üldistatult. Paljudes kohtades pannakse väga kõrged nõudmised, kuna sellega hoitakse kokku tõõjõule tehtavaid kulutusi. Üks inimene peab ära tegema sada asja korraga ja omama teadmisi sajast asjast. Olgu palk on ok. Küsimus tekib, et palju sedasi jõuab? Näide elust enesest, mille kõrval ise olen olnud. Tegemist oli juhiabiga, kellele tilkus oma tavapärastele tööülesannetele kogu aeg pisemaid ülesandeid juurde. Ei tahtnud nagu midagi eriti kobiseda, kuna palk oli ok ja vaja bossi silmis heas nimekirjas olla. Muidu homme äkki tööd ei ole enam. Pisiülesannetest ja kohustustest sai ajapikku selline kogum, et tööpäevad venisid 14 tunnisteks. Ei läinud pikalt, kui oli isiklik elu perses ja tervise tõttu otsapidi haiglas.
Andes ühele inimesele liiga palju kohustusi ja nõudmisi, maksab see pikemas perspektiivis kätte.
Buick Electra 86
Ford Mustang 97
03.01.2013 at 16:28 |
|
Jesper |
Ma ei saa päris täpselt aru mida siin üldistada on. Kui on vaja valmistada väntvõll, siis karju või trambi jalgu, selleks et valmis saaks pead oskama väntvõlli teha. Ja kui sul on töötaja kes ei oska väntvõlli teha, siis ta ei oska seda ka siis kui sa talle annad iga hommik kühvliga raha, 200 päeva aastas puhkust ja 4 tunnised tööpäevad. Sest ta lihtsalt ei oska.
Pärtel muidugi tellib väntvõlli USA-st, sest seal on ju teatavasti kõik maailma asjad välja mõeldud mis mõelda on - piisab teadmisest kuidas vaibanoaga lõpmatult tarkade USA onude poolt pakitud ilusaid värvilisi karpe avada. Milleks meile üldse mingi tööstus või tootearendus, tellime kõik vajaliku USA-st ja ise hangeldame kinnisvaraga või lihtsalt leiame kuskilt mingi suure tengelpungaga lolli, et see pull kõik kinni maksta
Ma siiralt ei saa aru inimestest, kes lähevad hommikul tööle "selleks et bossi silmes heas nimekirjas olla". Nagu mida paganat sa üldse loodad selle pealt saada, kuidas oma elu elada? Nihverdad kuidagimoodi hindele "kolm pluss" ära, lähed koju, karjud kassi peale, kirud valitsust ja vaatad Reporterit? Ja sedasi kuni pensionini, et jääks terve päev vabaks valitsuse kirumiseks?
03.01.2013 at 17:59 |
3 edits. Last edited 03.01.2013 at 18:20 by Jesper
|
madis |
quote: ivoalaska: Ma räägin üldistatult. Paljudes kohtades pannakse väga kõrged nõudmised, kuna sellega hoitakse kokku tõõjõule tehtavaid kulutusi. Üks inimene peab ära tegema sada asja korraga ja omama teadmisi sajast asjast. Olgu palk on ok. Küsimus tekib, et palju sedasi jõuab? Näide elust enesest, mille kõrval ise olen olnud. Tegemist oli juhiabiga, kellele tilkus oma tavapärastele tööülesannetele kogu aeg pisemaid ülesandeid juurde. Ei tahtnud nagu midagi eriti kobiseda, kuna palk oli ok ja vaja bossi silmis heas nimekirjas olla. Muidu homme äkki tööd ei ole enam. Pisiülesannetest ja kohustustest sai ajapikku selline kogum, et tööpäevad venisid 14 tunnisteks. Ei läinud pikalt, kui oli isiklik elu perses ja tervise tõttu otsapidi haiglas.
Andes ühele inimesele liiga palju kohustusi ja nõudmisi, maksab see pikemas perspektiivis kätte.
Ühesõnaga, sul puudusid ambitsioonid ja edasipüüdlikkus. Ületöötamise asemel mõjub tervisele muuseas pigem sigaretid, kohv, coca, rämpstoit
Kas eesmärk oleks siis vegeteerida hea palga peal rutiinseid ülesandeid täites ? |
03.01.2013 at 19:40 |
|
partel |
Ahh, rahunege nüüd maha.
Meil kõigil on rohkem ühist kui erinevat.
Ei maksa asju teravaks ajada.
Aga tuleb ikkagi USA asjadel silma peal hoida.
Kust see masu tuli? Ikka Föderaalreservist Alan Greenspani juhtimise all, millele loomulikult Helikopteri Ben Bernanke gaasi põhja lõi...
03.01.2013 at 20:31 |
|
rai |
Ehk kui kokkuvõtta, et kõik riigis korras oleks, oleks riigile omanikku vaja. Seega on ainuõige kuningriik ja mitte selline nagu kõrvalasuv pepuvendade oma vaid ikka korralik feodalistlik. |
03.01.2013 at 21:11 |
|
Märt |
quote: rai: Ehk kui kokkuvõtta, et kõik riigis korras oleks, oleks riigile omanikku vaja. Seega on ainuõige kuningriik ja mitte selline nagu kõrvalasuv pepuvendade oma vaid ikka korralik feodalistlik.
Ma veetsin 5 meeldivat aastat oma elust kuningriigis (veidi ka Emiiri valitsuse all) ja mõistlik kuningas on tõesti hea valik - eeldab muidugi, et kuningal ka loik õlileitud on. Siis kaob ära tobe demokraatia, kus kari lolle susserdajaid pääseb pukki. See muidugi eeldab normaalset omanikku (AÜE, Omaan, Qatar ja ka Bahrein elavad täitsa kenasti). Samas hiljuti isehakanud "kuningad ala Süüria ja Liibüa pole selle stiili parimad näited
Samas ma pole TTÜ-s käinud ja väntvõlli teha ei oska, seega pikalt ja palju siin sõna ei võta
Ilusat Uut Aastat ja palju uusi väntvõlle
Märt oma niruse Polütehnikumi hariduse ja sinaka kraega...
03.01.2013 at 21:24 |
|
Jesper |
Riigil ei ole omanikku vaja, vaid võimul olevatel poliitikutel on vaja leida need inimeste grupid või tsunftid kes toimiks selle "naftaloiguna" ja teha kõik selleks et nad saaksid rakendada oma oskusi, loovust ja ambitsioone sellisel moel, et oma väärtusloomega kogu see "bossi mitte pahandada"-bande kaasa vedada. Sest viimastele võid anda kullast palee ja kühvliga raha, aga ikka on valitsus loll ja midagi tuleks teha, pikas perspektiivis hääli otsiva poliitiku jaoks nullimäng. See on väga mitmepalgeline tegevus, alustades haridussüsteemist ja ettevõtluskeskkonnast ning lõpetades kasvõi normaalsete lennuühendustega, ja noh kahjuks kõik see sõltub tihti rohkem sellest, kas 1-3 võtmepositsioonil olevat isikut jagavad reaalselt juhitava ala teemal matsu, kui sellest mis parteist või pooluselt või värvi nad parajasti juhtuvad olema.
Aga noh mina isiklikult olen ettevaatlikult optimistlik, tegelikult on eestlane keskmiselt üks üsna õppimisvõimeline tegelane, saab oma laksu kätte ja suudab suht kiiresti kohaneda. "Keskastme koordinaatorite" mull pole veel lõhki läinud, aga see päev on teel ja pärast seda on kõik jälle natuke parem.
03.01.2013 at 22:35 |
1 edit. Last edited 03.01.2013 at 22:39 by Jesper
|
vr_ |
quote: Märt: Süüria ja Liibüa pole selle stiili parimad näited
No Liibüa oli Gaddaffi käe all kasvanud kõige pikema oodatava elueaga aafrika riigiks.
2009 aastal mõõdeti selleks 77, 1 aasta vähem kui Ameeriklastel ja 2 aastat rohkem kui eestlastel.
Poliitilist situatsiooni ei oska kommenteerida.
03.01.2013 at 22:53 |
|
johndoe |
quote: madis: quote: ivoalaska: Ma räägin üldistatult. Paljudes kohtades pannakse väga kõrged nõudmised, kuna sellega hoitakse kokku tõõjõule tehtavaid kulutusi. Üks inimene peab ära tegema sada asja korraga ja omama teadmisi sajast asjast. Olgu palk on ok. Küsimus tekib, et palju sedasi jõuab? Näide elust enesest, mille kõrval ise olen olnud. Tegemist oli juhiabiga, kellele tilkus oma tavapärastele tööülesannetele kogu aeg pisemaid ülesandeid juurde. Ei tahtnud nagu midagi eriti kobiseda, kuna palk oli ok ja vaja bossi silmis heas nimekirjas olla. Muidu homme äkki tööd ei ole enam. Pisiülesannetest ja kohustustest sai ajapikku selline kogum, et tööpäevad venisid 14 tunnisteks. Ei läinud pikalt, kui oli isiklik elu perses ja tervise tõttu otsapidi haiglas.
Ühesõnaga, sul puudusid ambitsioonid ja edasipüüdlikkus. Ületöötamise asemel mõjub tervisele muuseas pigem sigaretid, kohv, coca, rämpstoit
Kas eesmärk oleks siis vegeteerida hea palga peal rutiinseid ülesandeid täites ?
Töötaja eesmärk on teha tööd milleks ta on ettevõttese võetud. Mina näiteks olin loll ja tegelesin nt firmas peale oma tööde(töölepingujärgsete) ka kõige muuga nii kaua kui heideti ette et ma ei saa oma tööga hakkama.
|
03.01.2013 at 00:46 |
|
ivoalaska |
quote: madis: quote: ivoalaska: Ma räägin üldistatult. Paljudes kohtades pannakse väga kõrged nõudmised, kuna sellega hoitakse kokku tõõjõule tehtavaid kulutusi. Üks inimene peab ära tegema sada asja korraga ja omama teadmisi sajast asjast. Olgu palk on ok. Küsimus tekib, et palju sedasi jõuab? Näide elust enesest, mille kõrval ise olen olnud. Tegemist oli juhiabiga, kellele tilkus oma tavapärastele tööülesannetele kogu aeg pisemaid ülesandeid juurde. Ei tahtnud nagu midagi eriti kobiseda, kuna palk oli ok ja vaja bossi silmis heas nimekirjas olla. Muidu homme äkki tööd ei ole enam. Pisiülesannetest ja kohustustest sai ajapikku selline kogum, et tööpäevad venisid 14 tunnisteks. Ei läinud pikalt, kui oli isiklik elu perses ja tervise tõttu otsapidi haiglas.
Kas eesmärk oleks siis vegeteerida hea palga peal rutiinseid ülesandeid täites ?
Ei rääkinud endast. Muideks see noor naine 32 ei suitseta, ei joo praktiliselt üldse. Mikroinfarkti hinnaga ei tasu edukust taga ajada. Sellise tempo juures oled 40+ endine edukas insuldi üle elanud invaliid. Mu point oli selles, et kui töötajale ülesandeid ühest otsast juurde pookida, siis vähemalt mingil määral teisest otsast peavad need vähenema. Vastasel juhul on tulemus varsti käes.
Mis puudutab riigi juhtimist, siis see peaks olema rohkem teadmistepõhine. Meil on nii, et ükskõik kes võib olla ükskõik milline minister. Piltlikult öeldes olen täna kaitseminister, homme sotsminister, ülehomme sooslise sidususe minister. See taandub ka allasutustesse ja riigiettevõtetesse ning muidugi ka kohaliku omavalitsuse tasandile. Näiteteks haiglate nõukogudes tiksuvad kena tasuga tegelased, kellel pole meditsiinist õrna aimugi, õigemini pole neil millestki veel õrna aimugi, kuna ollakse natukene üle 20 vanad. Estonian Airi nõukogus polnud ühtegi piloodi taustaga tegelast....hmm kas pole veider? Neid näiteid võib tuua veel kümnete kaupa.
Huvitav kuidas töötaks selline mudel, kui juhtida näiteks ministeeriumi sarnaselt eraettevõttega. Ok minister oleks lõplik boss aga võrdne sõnaõigus tähtsate otsuste vastuvõtmisel oleks juhtkonnal. Neid oleks x arv tegelasi, kellel kõigil oleks hääleõigus. Enamus võidab. Loomulikult eeldaks see seda, et iga x tegelane on oma ala spetsialist. Majandusminnis majandusinimene, kultuuriminnis märsilohistaja jne. Praegu valitakse töötajaid suures osas parteile osutatud teenete või sugulusastme järgi.
Buick Electra 86
Ford Mustang 97
04.01.2013 at 09:21 |
1 edit. Last edited 04.01.2013 at 09:36 by ivoalaska
|
vvt |
Tõstan siinkohal hääletuseks kätt, eestlase kehva tervise ja 30selt saadavate insultide põhjus on pidev vaimne ülepinge.