Warning: Undefined variable $HTTP_SERVER_VARS in /data01/virt688/domeenid/www.tqhq.ee/test/include/packer.php on line 14

Warning: Trying to access array offset on null in /data01/virt688/domeenid/www.tqhq.ee/test/include/packer.php on line 14

Warning: Undefined array key "spid" in /data01/virt688/domeenid/www.tqhq.ee/test/forum/viewtopic.php on line 8

Warning: Undefined array key "nfkasut" in /data01/virt688/domeenid/www.tqhq.ee/test/forum/viewtopic.php on line 25

Warning: Undefined array key "nfsalas" in /data01/virt688/domeenid/www.tqhq.ee/test/forum/viewtopic.php on line 26
tqhq.ee foorum - Millega katta auto põhja rooste eest?
Warning: Undefined array key "nfkasut" in /data01/virt688/domeenid/www.tqhq.ee/test/forum/func.php on line 203
register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts |
Warning: Undefined array key "nfkasut" in /data01/virt688/domeenid/www.tqhq.ee/test/forum/func.php on line 246
mark all read

tqhq.ee foorum : Hooldus ja remont : Millega katta auto põhja rooste eest?   1 2  

Warning: Undefined variable $offset2 in /data01/virt688/domeenid/www.tqhq.ee/test/forum/func.php on line 306
Poster Message
vkx

Millega katta auto põhja rooste eest?
edit

Warning: Undefined variable $offset2 in /data01/virt688/domeenid/www.tqhq.ee/test/forum/func.php on line 306
03.06.2003 at 13:01
Last edited 19.04.2005 at 15:39 by vkx
margus

Ma pole küll kindlasti mitte mingi asjatundja kuid arvan et "vanakooli" graffiitmäärde (vms) ja plastiliini segu ikka see kõige kindlam asi, kui pole tegemist just mingi restomasinaga, kus põhja alt väljanägemine tähtis on. Kui korralikult naftaga segada, mis hiljem välja aurab siis jääb kraam parajalt nätse ka.

edu

03.06.2003 at 14:22
JDF

Ma tean, et tõrva pandi naftaga segi ja siis möksiti alla ja sisse igatahes mu vanaisa mersu põhi ja sisu oli tõrvaga tehtud :rolleyes

03.06.2003 at 17:45
417RR
"Mastiks" tolle asja nimi ja kindlasti ka mõnes ulmepoes saadaval

04.06.2003 at 08:24
Lef
Nii info mõttes, Termaki autopark teeb põhjatöötlust , õe autogi sai seal teha lastud , pole viga 2 aastaga pole veel rooste läinud ega see möks maha koorunud ;)
Haises ainult esimesed paar nädalat koledal kombel.

link kah:
http://www.online.ee/~evenou/main.html

04.06.2003 at 08:44
markxx
Kivikaitset ära põhja kylge lase, see ei kaitse millegi eest (poorne kraam- laseb vee ja soola sisse ja ongi soss..) Autopoodides peaks olema mastikseid saadaval kyll, ise eelmine suvi tõrvasin sellega põhja ja peab päris hästi.... mingi vene päritolu kautshukmastiks oli vist. Segasin benaga vedelamaks ja pritsiga peale, lõpp mõnusalt imes ennast põhja kylge, eriti sinna kus haljas metall paistis.

05.06.2003 at 12:01
musttank77
Hagmans toodab ka mingit pigi moodi asja ,peris hästi jäi külge ja ka müra võtab vähemax.

05.06.2003 at 23:53
deathdog
kas te panete seda mastiksit on haljale metallile alt ära ei krundigi....ma arvasin et ikke krunt käib alla:???

06.06.2003 at 15:01
Tauno
soovitaksin esmalt happekrunti-(2-he komponentne)
Roberlo firmalt näiteks 1,6l ca 200eek
-sellega teed mitu autot-läheb hästi õhukeselt peale

siis mingi kattevärv-kasvõi odavat sorti Riia universaalemail
ja siis mastiks

12.06.2003 at 17:14
deathdog
ma mõtlesin et lasen mehaaniliset suure sodi maha siis buvanooliga üle ja siis hammerait (või mõni muu krunt) ja siis mastiks peale.....??? ....on see kehvem varjant?

16.06.2003 at 11:25
markxx
Kui põhja päris haljaks ei viitsi hõõruda, siis on targem tõesti enne roostesurmaga passiveerida ja siis kruntida ja lõppeks mastiks.... aga kui põhja päris puhtaks viitsib teha, siis võid rahuliku südamega mastiksi toore metalli peale puhuda. Palja metalli külge jääb ta väga hästi pidama aga kui roosteuss alla jääb, siis kipub ära pudenema. Kui krunt alla lasta siis on ilmselt mõtekas mastiks kuumalt peale puhuda (tehnoloogiliselt raskem teostada)... kui teda lahustama hakata (no ntx mina tegin benaga asja vedelamaks), siis võib krunt lahusti mõjul kipra kiskuda ja kogu muusika ei jää eriti hästi põhja külge kinni (see on nagu rohkem spekulatsioon, ma ise lasin tõrva palja metalli kylge ja seisab seal hästi). Tegelt võid ju mõne plekitüki peal proovida kas su mastiks kuivand krundile kuidagi mõjub, kui kipub ikka lahustama, siis targem ilma krundita läbi ajada... A roostesurmaga võib mõnusalt lobistada, too pole kunagi asja kehvemaks teinud (vaata aind et ilusti ära kuivaks enne kui tõrva puhuma hakkad)

17.06.2003 at 12:25
rustang

Moderator
quote:
deathdog: ma mõtlesin et lasen mehaaniliset suure sodi maha siis buvanooliga üle ja siis hammerait (või mõni muu krunt)
Kui hmmeraiti paned siis pane hammerait krunti. See peaks olema suht vihane hapepekrunt.

17.06.2003 at 13:21
deathdog
seoses kruntimisega on keegi kasutanud neid aerosool krunte .....kas nad ikke toimetavad ...just selliste ligipääsmatute kohtate jaoks

25.06.2003 at 12:28
Tauno
mitte ühtegi aerosoolasja ei ole mõtet osta!!!-kui siis aint kärbsemürki.

--need ei jää peale,kooruvad ja võivad alt kõik üles keeta,või kui miskit pääle tahad sinna maalida-keedab üles.

kereõõnsustesse pidi ka väga hää olema
nn kerevaha-lastakse püstoliga või
siis ka aerosoolina kereõõnsustesse ja ustesse
-pidavat ise edasi ronima ja jääb elastseks
viimsepäeva laupäevani-milline firma aga kõige parem...-krt seda teab!

27.06.2003 at 09:01
Ets
Nuu jah, ülevalpool tarku ütlemisi juba küllalt! Aga keegi pole nagu mingit põhjapanevat skeemi kuskil kirja pannud!
Mul kah nüüd autu garaažis ja enne talve tahaks põhja üle käia. Kuna tegemist piirkonnaga (auto põhi), mis eriti vaatajatele silma alla ei jää siis olen nagu otsustanud, et teen ise! Auto on müüja sõnul nn. "põhjala pakett" (vahtralehemaalt), ei tea kas see ikka tähendab auto põhja mingit erilist seisundit! Aga oluline on see, et oluline rooste puudub! Mingi haljas metall millel mõningad pruunid "lumehelbed" (nagu talvekülma esimesed jäälilled aknaklaasil:))! Nu kuidas ma siis lõppude-lõpuks selle põhja talveks ette valmistama peaks??? Andke nõu, mis tööd peaks järjekorras ette võtma, milliseid vahendeid kasutama ja mis tagajärjed kõigest sellest tulenevad???
Aitähh:)

20.10.2003 at 20:42
928boy
Just mõni aeg tagasi lõpetasin Jage põhja töötlemise. Olukord oli mul sama, mis Sinulgi - veidi pindmisi roostetäppe. Kahjuks vara veel öelda, kas mu kombo kestab, kuid siin täpne kirjeldus, mida tegin:

1. rellakaga ja jämedatraadilise PUNUTUD terasharjaga koht haljaks. See eemaldab nii vana mastiksi, selle all oleva krundi kui ka valdava enamuse roostest. Ketas maksab ca 150.- ja selle tööga ära ei kulu.

2. haljad kohad pintselda Buvanoliga - see muundab rooste ning PASSIVEERIB terase pinna. Pritsi veega pärast 4h möödumist.

3. 24h pärast puhasta buvanoolitud pinnad pintsliga seal olevast lahtisest hallist tolmust. Pintselda peale keemiline tsink. Mina kasutasin Regati pst.1 OÜ Glioon poolt kaubeldavat Zinga't. 1kg maksab 250.- ja kuna tegemist peaaegu puhta metalliga (pärast kuivamist peaaegu 99%), siis sisaldub selles purgis üsna vähe milliliitreid. Tsink on aktiivne kaitse ehk elektrolüütilises keskkonnas (mille moodustab metallini tunginud niiskus pealmiste katete vigastuse tulemusel) ei hakka raud enne korrodeeruma, kui lähedusest on kogu tsink korrodeerunud. Too Zinga on päris naljakas asi, kuivades on matt helehall - nagu kruntvärv, kuid kui käsiterasharjaga hõõruda, hakkab läikima, nagu metall. Mul kulus 1kg

4. tsink on mõistlik katta mingi värviga. ning iga järgnev kate peaks olema eelmisest pehmem ning löökisummutavamate omadustega. Mina löristasin spreist kivikaitset peale. Mõnuga. Kulus 2 500ml purki

5. Lõpuks lobistasin põhjamastiksit. Kulus 0,5kg ja soetasin selle Volta autost, tootjaks Soudal, maksis vist 60.-

6. Kõige lõpuks pritsi autopõhi ja kõik sellega seotud uurded üle tavalise mootoriõliga (mõned soovitavad uut, teised kasutatud õli). Eriti hea pidi olema grafiitõli, kuna sisaldab tahkemat ollust ka. Tee seda üks kord varasügisel, enne vihmasid (pooridesse peab õli enne niiskust jõudma). Teine kord tee seda vahetult enne, kui teid lumevastaste sooladega töötlema hakatakse.

Kevadel postitan ka esimesed tulemused, kuidas see kombo töötab.

20.10.2003 at 22:50
928boy
Paar tarkusetera jäi esimese raksuga edastamata:

1. pärast tsinkimist mõistlik benaga pesta tsingitud koha ümbrusest vanalt põhjamastiksilt lahtine kõnts maha.

2. Kohti, kus vana mastiks maas, kuid krunt on alles ning roostet näha ei ole, ära rellakaga puutu. Lihtsalt benaga puhtaks ning uus mastiks peale (soovi korral ka kivikaitse alla)

3. roostesed uurded, kuhu rellakaga ligi ei pääse, võid küll buvanoolitada, kuid mingi pinnakattega ära seda kata. Niiskus jõuab poorsesse roostesse nii ehk naa ning jääb siis pinnakatte tõttu sinna lõksu ehk hakkab agaralt korrodeerima. Targem on see koht näiteks kord aastas üle lobistada mingi tahkema tavotiga.

21.10.2003 at 11:22
Tim

kunagi oli saada sellist head asja nagu "kahurimääre" e. veduriõli...asi iseenesest on kylmast peast nii kõva, et kruvikat anndis ikka sees liigutada, aga soojast peast ysna vedel. nii palju kui mina olen tuttavatel auto põhjasid teinud olen kasutanud seda möginat ja uskuge see on minu arust parim.

31.10.2003 at 09:28
Ets
Auto põhja õliga katmise koha pealt pisuke skepsis hinges, et hakkab endasse tolmu imama ja lõpuks on kogu põhi üks suur paks kängar. Piisab ehk mastiksist ja kivikaitsest!?

31.10.2003 at 09:43
Tim

palju ta seda tolmu sinna pinnale ikka kinnitub...1mm?...asi ei ole nii hull kui sa arvad;)

31.10.2003 at 09:48
peep

Moderator
Kahurimääre on muidu hea aga ... haiseb rõvedalt, vajab pealemäärimiseks/sissepritsimiseks spets seadet mis teda kuumutab eelnevalt ja lisaks ei ole mehaaniliselt vastupidav ehk protseduuri tuleb regulaarselt korrata.

Aeg on edasi läinud, loodetavasti ka korrosioonitõrje koha pealt. Kahurimääre oli 30 a. tagasi kõva sõna.

31.10.2003 at 09:49
928boy
Mis puutub õlise autopõhja tolmuga kattumisse, siis see osaliselt ongi point. Õli ja tolm tekitavad põhjale kitja kihi, mis püsib seal paremini, kui pelk õli. Muidugi, kui Sul kass on, kes vahelduseks auto all ihaleb pikutada, siis ära seda ette võta.

Pealegi on õliga pritsimine niivõrd lihtne. Sorts värvipüstolisse ja päästikut! Tagasilla juures on natuke rohkem nokitsemist, et kõik kaetud saaks.

Siiski ei ole ma Peebuga päris ühel meelel korrosioonitõrje edasiarenemise seisukohalt, eriti auto põhja koha pealt. Peale tsinkimise ei ole seal ju viimasel ajal mingeid uusi lähenemisi kasutusele võetud. Ning vaevalt, et võetaksegi. Auto projekteeritud eluiga on sedavõrd lühike - sel puudub lihtsalt mõte.

Muuseas tuli üks idee. Uuemate autode omanikele: üheks probleemiks autopõhjal on ju tegelikult tehasemastiksi "väsimine". See muutub vist aja jooksul lihtsalt kalgiks, tänu millele lööb aluspinna küljest lahti, koorub tükkidena maha ning võtab sisse pragusid. Idee järgi elastne materjal nii toimida ei tohiks. Mida arvate, kui mõneaastase intervalli järel sellise väsimise ennetamiseks soojaõhupuhuriga põhi kergelt üle käia. Selline hetkeline kuumaandmine kuni näiteks 60 kraadini ei tohiks mõjutada veel mastiksi all olevaid krunte ning teisel pool plekki olevat värvi. Kui koorumine ja lahti tulemine juba alanud on, siis sellest enam kasu loota pole, niisiis uuematele autodele. Mida arvate?

01.11.2003 at 20:04
Vanaisa

Moderator
Ma arvan, et see kuumutamine suurt ei aita - eks mõjuta ju meie soolased teed põhjamastiksit pigem keemiliselt.
Ja kui on veel mõne kiviga pihta saanud ja mastiksi plekini ära kraapinud, siis sinna alla see sool jooksebki...

01.11.2003 at 20:37
MitsuPower

kunagi sai autodele ikka mingit spets Dinitrol-i toodet alla lastud...seda tehtigi spetsiaalselt nii uste sisse kui ka põhja alla!

vanemad mehed kellel oli veel olemas..eelistasid aga kindlalt "kahurimääret" igasugustele ´välismaa toodetele!

05.11.2003 at 15:19
rain333
Seda va kahurimääret liikus vanasti veduridepoodes ja peale kanti seda niimoodi,et ennem aeti pliidi peal või leeklambiga kuumutades kuumaks(s.t.vedelaks),valati vastavasse purki kust siis see mögin suruõhu abil lasti auto põhjale.Kuivades alguses natuke haises(hais kadus suht kiiresti peale tolmuga kokku puudet)aga kuivades jäi põhja külge väga hästi kinni.

05.11.2003 at 23:03
tqhq.ee foorum : Hooldus ja remont : Millega katta auto põhja rooste eest?   1 2  
Log in: Username: Password:
Account recovery

© tqhq.ee 2000 - 2026.